arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Loze beloftes op jouw anti-agingcrème

Loze beloftes op jouw anti-agingcrème

'Vermindert al je rimpels binnen 5 minuten.' Op papier (verpakking) ziet het er heel indrukwekkend uit, maar in de praktijk stelt het weinig voor. Loze beloftes op jouw antirimpelcrème.

Dermatologisch getest

Ook al staat het er met koeienletters op, 'dermatologisch getest' zegt niks over de kwaliteit van het product. Dieke van Groningen, Puurcompany. "Het zegt alleen dat het product in samenwerking met een dermatoloog getest is. Niks meer en niks minder."

Over de uitslag van de dermatologische test laten de merken je namelijk in het ongewisse. "Er wordt meestal niet gecommuniceerd wat er uit de dermatologische test is gekomen. Hierdoor kun je er ook geen conclusie aan verbinden. Dermatologisch getest klinkt veelbelovend, maar helaas zegt het helemaal niks."

De richtlijnen op het gebied van cosmetica-wetgeving in Europa zijn ongelooflijk streng. Mocht een product schadelijk voor je huid zijn, dan wordt het per direct verboden en/of uit de handel gehaald.

Hypoallergeen

Als je een gevoelige huid hebt, geeft de term hypoallergeen je een vertrouwd gevoel. Dieke: "Hypoallergeen wil zeggen dat het product bijna geen, weinig of in ieder geval minder dan normaal allergenen bevat. Het geeft aan dat er zo min mogelijk irriterende stoffen in zitten en dat de kans op een allergische reactie klein is."

Een verminderde kans wil niet zeggen dat er helemaal geen kans op een allergische reactie is. "Helaas bestaat er geen duidelijke wetgeving rond het gebruik van een term als 'hypoallergeen'."

Lavendel wordt gezien als kalmerend, maar het kan ook zijn dat je huid er juist slecht op reageert. 100% natuurlijk betekent niet dat je het goed kunt verdragen.

En hypoallergeen is in veel gevallen ook niet echt hypoallergeen: "Als je goed kijkt, kom je op de ingrediëntenlijst vaak toch nog één of meerdere allergenen tegen."
Toch nog een geruststellende gedachte. "De richtlijnen op het gebied van cosmetica-wetgeving in Europa zijn ongelooflijk streng. Mocht een product schadelijk voor je huid zijn, dan wordt het per direct verboden en/of uit de handel gehaald."

100% natuurlijk

100% natuurlijk klinkt goed, maar het tegenovergestelde is waar. "Als een serum, crème of lotion écht 100% natuurlijk zou zijn, dan zou het product binnen een aantal dagen bedorven zijn en zelfs schadelijk voor je huid kunnen zijn..."

Dat betekent dat er weinig tot geen huidverzorgingsproducten zijn die 100% natuurlijk zijn. "Het is bijna onmogelijk om geen conserveringsmiddelen aan een crème toe te voegen, omdat je in Nederland wettelijk verplicht bent om een houdbaarheid van een jaar te garanderen."

En natuurlijk is niet altijd beter. "Er is geen duidelijke handleiding. Lavendel wordt gezien als kalmerend, maar het kan ook zijn dat je huid er juist slecht op reageert. 100% natuurlijk betekent niet dat je het goed kunt verdragen."

"Als je echt een 100% natuurlijke crème wilt gebruiken, dan zul je hem zelf moeten maken. Hou er dan wel rekening mee dat hij maximaal 3 dagen houdbaar is."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram