arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Wat is het verschil tussen een laser en een chemische peeling?

Ik wil mijn gezicht graag laten behandelen en ben aan het twijfelen tussen een laser en een chemische peeling. De één zegt dat de laser beter is en de ander is weer enthousiast over een chemische peeling. Maar wat is het verschil tussen een laser en een chemische peeling?

Stephan Marks: “Het hangt er natuurlijk in eerste instantie vanaf wat je wilt bereiken. Voor de behandeling van diepe rimpels is een laser echt de eerste keus. Maar wil je van de pigmentvlekken in je gezicht, zoals bijvoorbeeld een zwangerschapsmasker, verlost worden, dan is een peeling weer eerste keus. Dan loop je juist het risico dat door de warmte van de laser bestaande pigmentvlekken verergeren.”

Ook de kwaliteit van de laser speelt een rol: “Er zijn zo veel verschillende lasers, je kunt ze moeilijk allemaal over één kam scheren. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een chemische peeling. Het hangt er natuurlijk ook helemaal vanaf welk zuur je gebruikt.”

chemische-peeling-laser

Verschil laser en chemische peeling

Zowel de ablatieven laser, als een chemische peeling halen allebei een laag van de huid en activeren tegelijkertijd de aanmaak van nieuwe vezels (lees: collageen en elastine). Het grote verschil is echter dat een chemische peeling minder diep in de huid komt. Stephan: “Natuurlijk kun je ook met een peeling voor huidverstrakking zorgen en zal deze behandeling ook kleine littekens verminderen, maar zodra het probleem dieper in de huid zit, heb je echt een laser nodig.’

“Bijvoorbeeld voor de behandeling van aangeboren pigmentvlekken moet je bijvoorbeeld een specifieke pigmentlaser gebruiken. Dan ga je het met een chemische peeling niet redden. Denk maar aan de grote moedervlekken.”

Verschil laser en chemische peeling

Een chemische peeling brengt trouwens wel iets meer risico met zich mee. “Met een laser kun je het risico op complicaties meer beperken dan met een zuur. Bij een laser kun je van tevoren bepalen wat je gaat doen. Zo veel seconden, zo veel energie en dan is het een kwestie van op de knop drukken. Bij een chemische peeling is het helemaal van belang dat je voor een ervaren arts kiest.”

Ben je ongeduldig en wil je het liefst morgen al je gezicht behandelen, dan is de keuze snel gemaakt: “Bij een oppervlakkige laserbehandeling kun je met minder voorbereiding volstaan en soms is er zelfs helemaal niks nodig. Bij een chemische peeling zijn meestal wel een aantal weken voorbereiding nodig. Een donkere huid moet je soms zelfs 6 maanden voorbereiden voor je echt kan peelen.”

Trouwens, no pain, no gain en voor beide behandelingen geldt dat ze niet echt pijnloos zijn…

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag een Quiriness-pakket winnen ter waarde van 75,00 euro. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Furrow op Instagram