arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
pigmentvlekken laseren

Pigmentvlekken laseren gevaarlijk?

Ik wilde mijn pigmentvlekken laseren, maar dat schijnt niet de beste behandeling te zijn. Integendeel, het wordt afgeraden en schijnt zelfs voor meer pigmentvlekken te kunnen zorgen.

Esthetisch arts Stephan Marks: "Het hangt ervan af om welk soort pigmentatie het gaat, maar in het geval van een melasma (zwangerschapsmasker) of postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) doe je er inderdaad verstandig aan om een warmtebronnen zoals een laser, IPL/OPL radiofrequentie en infrarood te vermijden."

De warmte van de laser activeert je pigmentcellen, waardoor de aanmaak van melanine gestimuleerd wordt.

Ouderdomsvlekken

Daarentegen is een laserbehandeling wel weer heel geschikt voor het verwijderen van ouderdoms- of zonnevlekken. "Die vormen van pigment kun je juist weer heel goed verminderen met een effectieve laser."

Maar ben je gevoelig voor een melasma dan moet je inderdaad zo ver mogelijk uit de buurt van een laser blijven. "De warmte van de laser activeert je pigmentcellen, waardoor de aanmaak van melanine gestimuleerd wordt."

Postinflammatoire hyperpigmentatie

In het geval van postinflammatoire hyperpigmentatie is er nog hoop. "Postinflammatoire hyperpigmentatie kun je vaak nog wel met behulp van hydrochinon crème onder controle krijgen. Daarna zou je eventueel een laserbehandeling kunnen plannen. Als dat nodig is, bijvoorbeeld als onderdeel van een rosacea-behandeling. Maar met de nadruk op eventueel."

In sommige gevallen kan je niet anders. Om (ernstige) couperose te verminderen kun je vaak niet anders dan voor een warmtebron kiezen.

Laser en pigment

Laser en pigment blijven namelijk altijd een risico. Stephan: "De vraag is inderdaad of je het er allemaal voor overhebt én of je het risico wilt lopen."
Meestal zijn er genoeg alternatieven. "Een chemische peeling is de perfecte behandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken. En ook voor het verminderen van fijne lijntjes en rimpels hoef je niet per se voor een laser te kiezen. Er zijn genoeg andere behandelmogelijkheden."

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. "In sommige gevallen kan je niet anders. Om (ernstige) couperose te verminderen kun je vaak niet anders dan voor een warmtebron kiezen. Maar voordat je met IPL/OPL aan de slag kunt, zul je wel eerst het melasma of de postinflammatoire hyperpigmentatie de kop in moeten drukken."
En voordat je dat onder controle hebt, ben je vaak maanden verder. "Het is een zeer langdurig proces. En je bent er eigenlijk niet met alleen hydrochinon crème. Je zult daarnaast ook een goede reiniger, exfoliant, vitamine A-zuurcrème en zonbescherming moeten gebruiken om de PIH of het melasma weg te smeren."

De vraag is of je dat risico überhaupt wilt lopen. "Het is een ingewikkelde kwestie. Als er een medische noodzaak en je de symptomen alleen kunt verminderen met behulp van een warmtebron, dan zul je voor jezelf de overweging moeten maken. Helaas is het soms kiezen uit twee kwaden."

Furrow op Instagram