arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Niet in de zon na laser of IPL

Niet in de zon na laser of IPL?

The summer is magic, maar niet als je je beenvaatjes wilt behandelen, couperose wilt aanpakken of pigmentvlekken wilt verminderen. Deze cosmetische behandelingen kun je beter niet in de zomer plannen.

Beenvaatjes laseren

Marieke Verweij, huidtherapeut Huid & Laser Utrecht: "Het laseren van beenvaatjes is hier een goed voorbeeld van. Deze zogenoemde besenreiser vaatjes kun je eenvoudig en snel verwijderen met de Nd: YAG- en de Alexandrite laser, alleen niet in de zomer."

Zelfs als je je benen na afloop goed beschermt tegen de zon, wordt deze behandeling in de zomer afgeraden. "Aangezien er geen medische noodzaak is voor het verwijderen van beenvaatjes, wil je gewoon geen enkel risico lopen. Ook met SPF 50 loop je nog een verhoogde kans op hyperpigmentatie."

Pigmentbehandelingen moet je gewoon niet in de zomer plannen. Punt. Zelfs met SPF 50 heb je kans dat verwijderde pigmentvlekken na de behandeling donkerder terugkomen. Je bent dan verder van huis, dan waar je bent begonnen.

Daar komt bij dat hoge temperaturen het resultaat van de laser meteen weer tenietdoen. "Dat is ook de reden dat je na afloop van deze behandeling niet mag sporten, zwemmen of in de sauna mag."

Pigmentbehandelingen

Ook pigmentbehandelingen zijn niet ideaal als de mussen van het dak vallen. "De behandeling van melasma, zonnevlekken of alle andere vormen van pigment plan je liever niet in de zomer."

Vanwege een verhoogd risico op postinflammatoire hyperpigmentatie kun je IPL of de fractionele laser beter (tijdelijk) uitstellen. "Pigmentbehandelingen moet je gewoon niet in de zomer plannen. Punt."

Ook als de weersvoorspellingen aangeven dat het de komende weken regent en het een 'slechte zomer' beloofd te worden, zul je nog geduld moeten hebben. "Vier weken voor en zes weken na de behandeling mag je niet in de zon. Nogmaals: zolang er geen medische noodzaak is en het puur om een cosmetische ingreep gaat, is het advies om dit soort behandelingen niet te doen. Zelfs met SPF 50 heb je kans dat verwijderde pigmentvlekken na de behandeling donkerder terugkomen. Je bent dan verder van huis, dan waar je bent begonnen."

Ablatieve huidverjonging

Voor een ablatieve laserbehandeling, waarbij je bovenste huidlaag verwijderd wordt, is de zomer ook niet de meest aangewezen periode. Marieke: "De meningen hierover verschillen, maar waarom zou je onnodig risico lopen. Wil je elk risico op donkere verkleuringen uitsluiten, dan plan je dit soort (gezichts)behandelingen na de zomer."
Hetzelfde geldt eigenlijk voor non-ablatieve laserbehandelingen en curettages. "Het verschilt van persoon tot persoon, maar als je gevoelig bent voor pigmentatie kun je dit soort cosmetische behandelingen gewoon beter tijdelijk uitstellen."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram