arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
chemische-peeling-laser-3

Laser vs. chemische peeling

Wil je gewoon je huid iets verstrakken, zonder dat hier naalden of een uitgebreide facelift bij komt kijken? Ben je op zoek naar dé oplossing voor jouw pigmentvlekken? Dan kom je al snel bij een laser of een chemische peeling uit. Esthetisch arts Stephan Marks: “Het grote verschil zit hem in het feit dat je bij een chemische peeling 100% van je huidoppervlak behandelt en bij een fractionele laser gaat het maar om een gedeelte van de huid.”

Dat niet de gehele huid wordt behandeld doet vermoeden dat een laserbehandeling oppervlakkiger is en dus minder resultaat geeft. “Dat is zeker niet het geval, aangezien bepaalde lasers dieper in de huid kunnen gaan dan een chemische peeling.”

Laserbehandeling

Ondanks dat bij een chemische peeling een zuur komt kijken en bij een laser de huid wordt behandeld met een warmtebron, lijken de twee behandelingen sterk op elkaar qua effect: “Zowel een chemische peeling als een laserbehandeling is uitermate geschikt voor het verkleinen van je poriën en het verbeteren van je huidstructuur. En zodra je de behandeling intensiveert geldt voor allebei dat je er ook fijne lijntjes, diepe rimpels, littekens kunt verminderen en het verstrakken van je huid kunt verbeteren.”

chemische-peeling-laser-2

Is er sprake van heel veel huidverslapping of echt diepe rimpels, dan is laser een betere optie. “Uiteindelijk denk ik dat je met die behandeling net iets meer kan bereiken. Vooral voor diepe rimpels geldt dat je waarschijnlijk met een laser meer resultaat hebt.”

In het geval van pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker, kun je de laser juist beter vermijden. “Een laser werkt met warmte. Bij een chemische peeling ontstaat er ook wel wat warmte en roodheid in de huid, maar dat is niet te vergelijken met een laser. De warmte van de laser kan ervoor zorgen dat melanineproductie wordt verstoord en hierdoor kan met name een melasma verergeren. Dat betekent dat als je specifiek zwangerschapsmakser wilt behandelen, dat je het liefst niet met de laser werkt.”

chemische-peeling-laser-1

Geduld is een schone zaak en beide behandelingen vragen om voorbereiding van de huid. “Het voorbereiden van een effectieve chemische peeling duurt langer. Dit moet zorgvuldig gebeuren, want je kunt nooit zomaar je huid met zuur behandelen. Elke chemische peeling waarbij de huid niet hoeft te worden voorbereid heeft per definitie een beperkt effect”.

Ook bij een laserbehandeling draait het in de voorbereiding niet alleen om veiligheid, maar ook om effectiviteit: “Wil je echt resultaat hebben van de laser, dan zul je je huid van tevoren moeten insmeren met vitamine A-zuurcrème of retinol crème. Hoe beter je voorbereiding, hoe meer profijt je hebt van een laserbehandeling.”

Herstel laserbehandeling

Het herstel van beide behandelingen hangt af van vele factoren. “Voor een laser is de golflengte van belang, hoeveel energie er gebruikt is en eventueel het soort lens. Voor een chemische peeling geldt eigenlijk hetzelfde, pas als je alle details van de behandeling weet, kun je het effect en de hersteltijd met elkaar vergelijken. Zo is de ene TCA-peeling de andere niet, zelfs niet bij een vergelijkbaar percentage TCA.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram