arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
DONTS na laserbehandeling

DON'TS na je laserbehandeling

Je kunt niet alle laserbehandelingen over één kam scheren, maar als je net een combinatie van de fractional CO2 & Erbium Glass-laser hebt gedaan, dan kun je onderstaand lijstje maar beter goed doorlezen. DON'TS na je laserbehandeling.

DON'T: koelen met ijs

Een laserbehandeling voelt heet aan, maar ook na de behandeling kan je huid nog behoorlijk warm aanvoelen. Toch is het niet de bedoeling dat je na afloop je gezicht gaat koelen met ijs. Raquelle van Doorn, Huid & Laser Utrecht: "De ergste warmte ervaar je tijdens tot een halfuur na de laserbehandeling, maar deze warmtesensatie trekt meestal vrij snel weer weg. Mocht dat niet het geval zijn, dan mag je nog steeds geen ijs of een icepack uit de vriezer direct op je gezicht leggen. Hierdoor kan je je huid 'verbranden' en kan er blaarvorming ontstaan."

Als je toch besluit om te gaan sporten, dan kan je huid de warmte minder goed kwijt en kan het herstel zomaar een aantal dagen langer duren.

Spreekwoordelijk met je billen op de blaren zitten. "Als het echt niet anders kan, kan je je huid na een laserbehandeling koelen met een koude washand of een coldpack uit de koelkast, maar gebruik geen ijs. Dit kan de reactie alleen maar verergeren."

DON'T: sporten

Door de warmte van de laser kan je huid de eerste dagen na de behandeling behoorlijk rood zijn. Tot die tijd wordt het sterk afgeraden om naar de sportschool te gaan. "Sporten stimuleert de doorbloeding, waardoor je huid de warmte minder goed kwijt kan."

Yin Yoga is misschien een optie, maar intensief sporten is echt uit den boze. "Het heeft geen invloed op het resultaat van de behandeling, maar je huid heeft alle rust en ruimte nodig om te herstellen. Als je toch besluit om te gaan hardlopen, dan kan je huid de warmte minder goed kwijt en kan het herstel zomaar een aantal dagen langer duren."

Hetzelfde geldt voor de sauna of hete baden. "Kort gezegd komt het erop neer dat je na een laserbehandeling niet de warmte moet gaan opzoeken."

DON'T: face wash, exfoliërende crème(s)

Na een laserbehandeling is je huid extra kwetsbaar. Dat vraagt om een speciale nazorg. "Het advies is om tot twee weken na de behandeling alleen producten te gebruiken die het genezingsproces van je huid bevorderen."

Zelfs het reinigen van je huid wordt een aantal dagen afgeraden. "De eerste dagen na de behandeling geldt het advies om je gezicht niet te wassen met een reinigingsgel."

En vanzelfsprekend geen exfoliërende producten. "Je huid is door de laserbehandeling aangetast. Vooral in de eerste 14 dagen na de behandeling zul je daar extra voorzichtig mee moeten omgaan. Na die periode is je huid weer volledig gesloten en kun je weer overstappen op je reguliere huidverzorgingsproducten."

DON'T: zon

En vanzelfsprekend is de zon uit den boze. Raquelle: "De eerste 6 weken is het belangrijk om de zon zo veel mogelijk te vermijden. En moet het nog gezegd worden dat je tijdens het herstel ook niet onder de zonnebank mag?"

Je hoeft heus niet de hele dag binnen te zitten. "Je huid is door de laserbehandeling kwetsbaar en extra gevoelig voor uv-stralen. Als je de zon echt niet kan vermijden, smeer dan in ieder geval je huid elke twee uur in met SPF 30 - 50."

Furrow op Instagram