arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Beenvaatjes laseren

Beenvaatjes laseren?

Kleiner dan spataderen, maar misschien wel net zo irritant: beenvaatjes. Marieke Verweij, huidtherapeut: "Beenvaatjes zijn (kleine) blauwe, paarse of rode vertakkingen op je benen of voeten. Misschien overbodig om te noemen, maar ze worden ook wel besemreiser of bezemrijsvarices genoemd."

Beenvaatjes zijn meestal heel erg klein. "Ze zijn tussen de 0,1 en 4 mm dik. Of dun in dit geval. Het gaat echt om kleine vaatjes. Besemreiser-vaatjes zijn ook anders dan spataderen, die liggen dieper in de huid en zijn vaak verdikt."

Beenvaatjes gevaarlijk

Behalve 'ontsierend' zijn beenvaatjes totaal niet gevaarlijk. "Zelfs als je een heel spinnenweb van vaatjes op je benen hebt, kunnen ze nog geen kwaad. Ze zijn niet functioneel meer en je maakt automatisch nieuwe vaatjes aan die de functie overnemen. Er is dan ook geen medische noodzaak om ze te behandelen."

De behandeling van beenvaatjes is dan ook simpel én veilig. "De Besemreiser-vaatjes liggen oppervlakkig in de huid en hebben geen verdere functie voor het vaatbed van je benen. Je kunt ze dan ook veilig verwijderen met de Nd:YAG vaatlaser."
Soms is er ook hulp van de Alexandrite laser nodig. "Tot voor kort konden lichtrode vaatjes vaak moeilijk behandeld worden. Met deze nieuwe techniek, de combinatie van de Nd:YAG vaatlaser en de Alexandrite laser is het wel mogelijk."

Pijn

Door de nieuwe techniek is de behandeling ook veel minder pijnlijk. Met nadruk op 'minder'. "Je voelt het zeker wel, maar hij is wel houdbaar. Een puls voelt aan als een elastiekje op je huid. Bij grote (dikkere) vaatjes is er meer energie nodig, waardoor de behandeling wel iets pijnlijker kan zijn."

Dat is ook de reden dat er soms meerdere laserbehandelingen nodig zijn. "De vaatjes zijn na één tot drie behandelingen weg, maar als het gebied te groot is dan kunnen er vanwege de houdbaarheid (pijn) nog meer behandelingen nodig zijn."

Zomer

De zomer is trouwens niet de meest aangewezen periode om beenvaatjes te laseren. "Tenzij het een hele slechte zomer is, zul je echt geduld moeten hebben. Warmte doet je pas behandelde vaatjes geen goed. Tot 6 weken na de behandeling moet je de zon eigenlijk vermijden."

En steunkousen aan: "Elastische kousen verlichten de klachten, voorkomen dat je benen worden blootgesteld aan de zon én bevorderen het genezingsproces en verlichten de klachten. Kortom: Wat wil een mens nog meer?"

Furrow op Instagram