arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Ablatief-niet-ablatief

Ablatief of niet-ablatief. Snap jij het nog?

Ablatief of niet-ablatief? Anti-aging = moeilijke woorden. En dan ineens baal je dat je niet beter hebt opgelet tijdens de biologieles. Huidtherapeut Raquelle van Doorn: "Bij een niet-ablatieve laserbehandeling blijft je bovenste huidlaag intact. De laser verwarmt je collageen zonder de opperhuid te beschadigen. Hierdoor is de hersteltijd van de behandeling minder. Misschien ben je een dag rood, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben."

En dan is er ook de ablatieve laserbehandeling. "Bij deze behandeling wordt je bovenste huidlaag verdampt en moet je rekenen op een downtime van 5 tot 7 dagen."

Ablatief

Ablatief of niet-ablatief? "Wil je de structuur van je huid verbeteren en fijne lijntjes verminderen, dan volstaat een niet-ablatieve laserbehandeling, maar wil je echt diepe rimpels en (acne)littekens verminderen, dan moet je bij de ablatieve laser zijn."

En om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken moet je ook nog gefractioneerd in de gaten houden. "Bij een fractionele laserbehandeling wordt niet je hele huid behandeld, maar een 'fractie' daarvan. De behandeling is veiliger en het herstel verloopt voorspoediger. Bijna elke huidverjongende/huidverbeterende laser is tegenwoordig gefractioneerd, maar het is niet zo dat alle fractionele lasers hetzelfde zijn."

Gefractioneerde, ablatieve laser

Soms wordt een ablatieve laser gedeeltelijk ongefractioneerd toegepast. Dubbelop dus."Bijvoorbeeld om diepe rimpels of littekens te verminderen. Hou er dan wel rekening mee dat je minimaal een week nodig hebt om te herstellen."

Ablatief is niet per se beter. "Los van de indicatie speelt je huidtype ook een rol. Heb je actieve acne, rosacea of een extreem gevoelige huid, dan is de (gefractioneerde) ablatieve CO2-laser geen optie. Niet elke huid kan deze laser verdragen."

En soms heb je ook geen tijd om een week te herstellen. "Het verschilt per persoon, maar bij een ablatieve laserbehandeling moet je rekening houden met zwelling, irritatie, schilfering en jeuk. Gemiddeld is de downtime tussen de 5 en 7 dagen."

Ablatief of niet-ablatief, gefractioneerd of niet gefractioneerd, met één laserbehandeling ben je er niet. "Je kunt natuurlijk niet alle lasers met elkaar vergelijken, maar meestal zijn er wel meerdere behandelingen nodig. Hou rekening met een tussenperiode van minimaal 4 weken, zodat je huid zich kan herstellen." En opmaken voor een nieuwe ronde. "Het resultaat is niet permanent, dus je zult de behandeling ook elk jaar moeten herhalen."

Furrow op Instagram