arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Klachten verminderen spataderen

Klachten spataderen verminderen

Vergeet sexy, in het kader van voorkomen, het verminderen van klachten of het behandelen van spataderen kun je niet vroeg genoeg met steunkousen beginnen. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Spataderen kun je er deels mee voorkomen, maar als je de hele dag staat, last van overgewicht hebt of gevoelig (aanleg) bent voor spataderen doe je er verstandig aan om steunkousen te dragen."

Klachten spataderen

De ene spatader is de andere niet: "Er is een groot verschil tussen oppervlakkige en diepliggende spataderen. Bij oppervlakkige spataderen zie je vaak meerdere kleine bloedvaatjes die door de huid schijnen, terwijl het bij de diepliggende variant echt gaat om een blauwe, kronkelige, verdikte ader."

Behalve dat spataderen vaak als niet mooi worden gezien, kunnen ze ook tot medische klachten leiden. "Vermoeide (opgezette) benen, kramp, pijn, jeuk en/of een beurs gevoel komen zowel bij oppervlakkige als diepliggende spataderen voor. Sowieso is het goed om alert te zijn als je met één van deze symptomen te maken krijgt, want bovenstaande klachten kunnen ook een indicator van spataderen zijn, zelfs als je ze nog niet ziet."

Spataderen behandelen in de winter

Ondanks dat je ze in de winter nog onder een maillot of broek kunt verbergen, is deze periode uitermate geschikt om spataderen te behandelen. "Het is wel belangrijk om van tevoren te achterhalen om wat voor spataderen het gaat. Vooral bij diepliggende spataderen wil je klepinsufficiëntie uitsluiten en eerst de oorzaak achterhalen."

Spataderen verwijderen zonder operatie

Bij oppervlakkige 'spataderen' kom je nog wel zonder operatie weg: "Bindweefselmassage, IPL en er zijn inmiddels ook genoeg laserapparaten waarmee je spataderen kunt verwijderen."
Ook scleroseren behoort tot de mogelijkheden. "Bij deze methode spuit je een vloeistof (aethoxysclerol) in de spatader, waardoor er een verkleving ontstaat. Hierdoor wordt de spatader afgestoten en verdwijnt hij vanzelf. In combinatie met het dragen van steunkousen ben je meestal binnen één tot twee weken van je klachten verlost."

Laser

Tot voor kort moest er bij 'echte' spataderen wel vaak een mes aan te pas komen, maar met de komst van de endoveneuze laser en de VNUS closure is een operatie bijna niet meer nodig: "De endoveneuze lasertherapie is één van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen en zal een groot gedeelte van de spataderoperaties vervangen. Met deze behandeling is een operatie niet meer nodig, maar wordt de spatader van binnenuit dichtgelaserd."

Mochten bovenstaande methodes geen resultaat opleveren, dan is er nog de flebectomie van Müller. "Dit is een operatieve ingreep, waarbij spataderen onder plaatselijke verdoving via minuscule sneetjes in de huid worden verwijderd. Ondanks dat het wel om een operatie gaat, wordt hij wel poliklinisch uitgevoerd."

Furrow op Instagram