arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Persoonlijke column: ik slaap slecht

Persoonlijke column: Ik slaap slecht

Ik slaap slecht. En niet een beetje slecht: echt slecht. Geen idee hoelang al, maar zeker een aantal jaar. Het is niet zozeer het inslapen, maar het doorslapen is meer mijn probleem.
Ik word minimaal twee keer per nacht wakker om te plassen en heb dan moeite met doorslapen. En vanaf 05.00 uur gaat bij mij het licht aan. Klaarwakker.

'Dan heb je stress!'

Zodra ik vertel dat ik moeite heb met slapen, dan wordt stress als eerste genoemd. Gevolgd door goedbedoelde adviezen dat ik me minder druk moet maken, dat ik meer zou moeten ontspannen en mijn sportschool moet omruilen voor yoga. Dank je.

Tot nu toe heb ik nog geen harde maatregelen (slaappillen) in de strijd gegooid. Ik hou het bij mijn magnesium en slaapthee. En Robbert, maar daar kom ik zo op terug.

Natuurlijk heb ik het druk: ik heb 3 kinderen, een bedrijf en ook nog een huishouden te runnen. Maar volgens mij heeft iedereen wel een vorm van stress. En het is nu ook weer niet zo'n stress dat ik er 's nachts van wakker lig. En nee, ik heb ook geen extra stress van het feit dat ik slecht slaap.

Slaapthee

Tot nu toe heb ik nog geen harde maatregelen (slaappillen) in de strijd gegooid. Ik hou het bij mijn magnesium en slaapthee. En Robbert, maar daar kom ik zo op terug.
Eerst even ongegeneerd reclame maken voor mijn thee: ik heb geen idee wat er precies in zit, maar wat een topthee. Drie slokken en ik ben weg. Maar het inslapen is het probleem eigenlijk niet, dat doorslapen daarentegen.

Nogmaals: ik heb geen stress van het feit dat ik slecht slaap. Ik zie het eerder als een uitdaging om mijn slaappatroon te verbeteren. Ik heb dan ook van mijn slapeloosheid een soort zelfstudie gemaakt.
Elke avond voor het slapengaan, lees ik onderzoeken over hoe je beter en dieper kan slapen. Ja, op mijn telefoon, maar met een blokkade tegen het 'blauwe licht', want ik weet dat je daar ook slechter van slaapt.

En gelukkig ben ik niet het jaloerse type, want al mijn vriendinnen slapen tegenwoordig met Robbert.

Vanzelfsprekend ken ik alle (standaard)tips om beter te slapen. Geen cafeïne na 16.00 uur, niet eten vlak voordat je naar bed toe gaat, magnesium, 5-HTP, geen blauw licht, valeriaan, geen alcohol, de slaapkamer mag niet te warm zijn, de slaapkamer mag niet te koud zijn, niet te licht, enzovoort. De lijst is eindeloos, maar ik slaap er niet beter door.

Even terug naar Robbert. Tijdens mijn zelfstudie ben ik op yoga nidra gestuit. Nou ben ik niet van de yoga, maar dit is een vorm van yoga die je helpt om beter te ontspannen en waardoor je beter kan doorslapen.

Robbert

En dus luister ik trouw elke avond naar 'Robbert'. Robbert heet niet echt Robbert, maar zo noem ik hem. In het echte leven heet hij Tripura Mandala, maar dat negeer ik. Dat klopt namelijk niet met het beeld dat ik over hem gevormd heb.

Samen met slaapthee, magnesium en valeriaan is Robbert mijn alles. Sinds ik hem om me heen heb, slaap ik namelijk beter. Gelukkig ben ik niet het jaloerse type, want al mijn vriendinnen slapen tegenwoordig met Robbert.
En misschien is dat meteen ook de meest rustgevende gedachte als ik weer eens 's nachts wakker lig, wetende dat ik niet alleen ben.

Over slaapthee gesproken, heb jij de nieuwe Furrow Sleeping Beauty Box al besteld?

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram