arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Waarom mag je geen filler voor je fronsrimpel gebruiken?

Fillers

In Europa is echt ‘not done’ om een filler voor je fronsrimpel te gebruiken, maar in Amerika is het gebruik van bepaalde fillers wel weer toegestaan voor de twee diepe lijnen tussen je wenkbrauwen. Maar waarom mag je geen fillers gebruiken voor je fronsrimpel? Cosmetisch arts Rogier Meulenaar geeft antwoord:

“Het gaat er eigenlijk om dat een filler in de fronsrimpel grotere kans geeft op complicaties. De kans dat er iets mis gaat is klein, in 2006 werd deze op 0,001% geschat, maar er zijn een aantal gevallen bekend waarbij er problemen optraden als je fillers in de regio van de fronsrimpel inspoot”

Welke problemen kunnen er dan onstaan als je fillers voor je fronsrimpel gebruikt?

“Er is een geval bekend van een patiënt die blind is geworden na lipofilling in het gebied van de fronsrimpel. Dit kwam doordat er blijkbaar stukjes weefsel of filler zelf in de slagader van het oognetvlies waren gekomen. In de medische wereld noemen wij deze stukjes ook wel embolieën . Maar dit is meer dan 20 jaar geleden gebeurd en had dus vooral te maken met de oude, permanente injectables. Die worden nu sowieso niet meer gebruikt en embolieën na gebruik van een filler zijn dan ook echt zeldzaam.”

Maar als die oude injectables nu toch niet meer gebruikt worden, waarom mag je de nieuwe (veiligere) fillers dan nu nog steeds niet voor je fronsrimpel gebruiken?

“Het grootste gedeelte van de doorbloeding van het voorhoofd komt van de zijkanten. Er zijn twee kleine slagaders bij de wenkbrauwen die daarom het fronsgebied van rimpels voorzien. Als deze twee kleine slagaders de huid niet meer van bloed kunnen voorzien kan in het ergste geval de huid afsterven. Dit kan optreden door directe schade aan de aders of door druk. Te veel druk kan bijvoorbeeld optreden als er te veel filler wordt ingespoten of als de injectable te dik is. Maar ook bij een infectie na de behandeling of bij een bindweefselwoekering die men vaak ziet bij de zogenaamde permanente injectables, kunnen er dit soort problemen ontstaan.”

“Je hoeft bij de behandeling van de fronsrimpel in het algemeen niet in de buurt van deze bloedvaten te komen. De bloedvaten zitten dicht bij de binnenzijde van de wenkbrauw of net erboven en lopen in de diepte net onder de voorhoofdsspier.”

Hoe kan het dat in Amerika het gebruik van fillers wel is toegestaan voor de fronsrimpel?

“Ik geloof dat de complicaties met fillers vroeger vooral te maken hadden met het gekozen vulmateriaal en dat artsen weinig ervaring hadden met injectables in die jaren. Tijden veranderen.”

En wat vind jij?

“Ik vind het te ver gaan om alle injectables voor het fronsgebied te verbieden. Als je je als arts aan de bepaalde regels houdt is mijn mening dat het inspuiten van injectables in het fronsgebied veilig is. Maar ik vind dat je alleen een filler mag gebruiken als botox onvoldoende resultaat geeft.”

Aan welke regels moet een arts zich dan houden?

“Het is belangrijk dat je voor de fronsrimpel een wat vloeibaardere injectable zoals hyaluronzuur gebruikt en niet een dikkere injectable zoals radiesse. Daarnaast adviseer ik je dat je jezelf niet te dicht bij de wenkbrauwen laat inspuiten. Hier lopen in de diepte namelijk de slagaders die problemen kunnen geven. En overdrijf niet, zorg dat jouw arts niet te veel hyaluronzuur inspuit. En nog een laatste tip: let op de inspuittechniek van de dokter. Een cosmetisch arts moet eerst prikken maar tijdens het terugtrekken van de naald de injectable inspuiten. Op vakgebied noemen we dit retrograde injectie. Een goed opgeleide arts aangesloten bij de NVCG zal in zijn algemeenheid wel weten waar hij op moet letten bij de behandeling van de fronsrimpel.”

Durf jij het eigenlijk aan om botox of fillers voor je fronsrimpel te gebruiken?

 

Furrow op Instagram