arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
wie-mooi-wil-zijn-moet-pijn-lijden-1

Plaatselijke verdoving

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, toch? En misschien weerhoudt de pijnlijke gedachte dat je een naald in je gezicht krijgt, je ervan om een botox- of fillerbehandeling te ondergaan.

Maar volgens cosmetisch arts Olga Liplavk zijn er tegenwoordig zo veel technieken waardoor een behandeling nagenoeg pijnloos kan zijn. “Vroeger was de gedachte: stel je niet aan, de pijn hoort er nu eenmaal bij, maar dat hoeft niet. Gelukkig is het met behulp van plaatselijke verdoving allang niet meer nodig dat een behandeling pijn doet.”

De mogelijkheden van plaatselijke verdoving op een rijtje:

Emla

Emla is een crème en verdooft alleen de huid. Door deze verdovende crème te gebruiken voel je het prikje van de naald minder. Deze crème wordt veel gebruikt bij een fillerbehandeling van de neus-lippenplooi, mondhoeken of bij de kaaklijn.

Het nadeel van Emla is dat het alles wat onder de huid ligt niet kan verdoven en bijvoorbeeld niet het onaangename gevoel van het hyaluronzuur wegneemt.

Een behandeling met fillers verandert de zuurgraad van de huid en het hyaluronzuur geeft hierdoor een branderig gevoel als het geïnjecteerd wordt. Dat is ook de reden dat er in de meeste hyaluronzuurfillers al lidocaïne verwerkt zit.

wie-mooi-wil-zijn-moet-pijn-lijden-3

Lidocaïne

Lidocaïne is een verdovende vloeistof die meestal al in een filler verwerkt zit. En als er voor jouw rimpels een filler gebruikt wordt waar nog geen lidocaïne in verwerkt zit (lees: Radiesse, Princess) kan de cosmetisch arts deze altijd nog ter plekke mixen.

Toch voorkomt lidocaïne dan niet dat je het eerste prikje van de naald nog kan voelen. Dat is ook de reden dat tijdens een fillerbehandeling de lidocaïne en emla tegelijkertijd gebruikt worden.

Xylocaïne

Vooral de behandeling van de lippen is nogal pijnlijk. Voor deze behandeling wordt dan ook door veel artsen een verdoving aan de binnenkant van de lip gezet. Dit is bijvoorbeeld dezelfde verdoving die bij de tandarts wordt gebruikt. Hierdoor doet het opvullen van je lippen (bijna) geen pijn meer.

wie-mooi-wil-zijn-moet-pijn-lijden-4

Het nadeel van deze manier van verdoven is dat je na de behandeling een paar uur met een scheve mond rondloopt. En deze verdoving vraagt om een ervaren cosmetisch arts, want door de xylocaïne zwelt de lip. Hierdoor wordt het soms wat lastiger om het eindresultaat goed te kunnen beoordelen.

En zowel in lidocaïne als xylocaïne zit vaak ook nog adrenaline verwerkt. Dit zorgt er automatisch voor dat bloedvaten gaan samenknijpen, waardoor de kans op blauwe plekken vermindert.

Als de arts een verdoving gebruikt is het trouwens wel belangrijk dat je niet allergisch bent. Dat is ook de reden dat je van te voren een vragenlijst moet invullen. Mocht je allergisch zijn voor lidocaïne, dan kan je bijvoorbeeld ook geen filler gebruiken die van tevoren al gemixt is.

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram