arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Permanente fillers verwijderen zonder operatie

Permanente fillers verwijderen zonder operatie

Permanente fillers zijn inmiddels verboden in Nederland, maar de gevolgen ervan zijn helaas nog steeds zichtbaar. Cosmetisch arts Tom Decates: "Tot 1 januari 2015 zijn er in Nederland veel permanente fillers gebruikt. In veel gevallen is het goed gegaan, maar in veel gevallen ook niet."

Permanente fillers verwijderen

De complicaties van permanente fillers treden vaak pas jaren na de oorspronkelijke inspuiting op en zijn niet altijd even gemakkelijk te behandelen. "Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verwijderen van permanente fillers. Het meest voor de hand ligt plastische chirurgie of laser. Of een combinatie van beide."

"Sinds een aantal jaar is er een spreekuur voor complicaties van fillers op de dermatologieafdeling van het Erasmus MC. Samen met collega's Leonie Schelke en Peter Velthuis behandelen we hier ongeveer 500 complicaties per jaar."

Doordat er de laatste jaren steeds meer fillers worden ingespoten, neemt helaas ook het aantal complicaties toe.

Het blijft een moeilijke klus. "Bij het operatief verwijderen van permanente fillers kunnen (kleine) littekens ontstaan. Ook kan er na de operatie een bult of een deukje in de huid te zien zijn."

Zonder operatie

Genuanceerd gezegd komt het erop neer dat in het geval van complicaties zoals roodheid, zwelling, pijn en/of bulten je permanente fillers het beste kan verwijderen met behulp van laser. "De warmte van de laser zorgt ervoor dat de filler vloeibaar wordt, waarna je de filler er (gedeeltelijk) uit kan duwen, of hem kan weghalen met een naald."

Niet alleen permanente fillers kunnen voor complicaties zorgen. "Doordat er de laatste jaren steeds meer fillers worden ingespoten, neemt helaas ook het aantal complicaties toe. Meestal gaat het om een verkeerde injectietechniek, een verkeerde indicatie of een gevolg van injectie bij reeds aanwezige permanente fillers."

Hyaluronidase

Complicaties met hyaluronzuurfillers kun je in alle gevallen oplossen met hyaluronidase. "Ietwat medisch, maar door dit enzym in de hyaluronzuurfiller te injecteren, wordt deze (ten dele) opgelost en versneld afgebroken."

Let op: het gaat hier om het verwijderen hyaluronzuurfillers. "Collageenstimulerende fillers zoals Radiesse of Sculptra kan je niet met hyaluronidase oplossen."

Echoscopie

Goed nieuws: de techniek om permanente fillers zonder operatie te verwijderen wordt wel steeds beter. Vooral het gebruik van echoscopie is van toegevoegde waarde. "Tot voor kort moest je een inschatting maken waar de filler precies zat, maar door tijdens de behandeling met echoscopie te werken kun je hem precies zien zitten. En dus ook bijna tot op de millimeter nauwkeurig verwijderen."

Furrow op Instagram