arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Ontsmetten huid

Ontsmetten huid voor injectie

Als je weleens een naald in je gezicht hebt gehad, dan weet je dat je huid van tevoren wordt ontsmet om een infectie te voorkomen. Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Het ontsmetten van de huid is met name een kwestie van preventie."

Het ontsmetten van je huid behoort bij elke botox- en fillerbehandeling dan ook (meestal) tot de standaardprocedure. "Er is geen eenduidig beleid over het desinfecteren van de huid. Er zijn diverse studies die aantonen dat het niet nodig is, omdat het weinig tot geen invloed heeft. Een ontsteking komt bijna nooit voor, maar je moet er altijd rekening mee houden dat het kan gebeuren. En je wilt er gewoon alles aan doen om een infectie te voorkomen."

Aseptisch

Het is dan ook belangrijk om hygiënisch te werken. "Het is en blijft een cosmetische ingreep. Dat betekent dat je meer moet doen, dan alleen het ontsmetten van de huid. Je moet als arts zorgen dat je van tevoren je handen desinfecteert, tijdens de behandeling handschoenen draagt en vanzelfsprekend horen je naalden ook steriel te zijn."
Oftewel: aseptisch handelen: "Schoonhouden wat schoon is en steriel houden wat steriel is."

Alcohol

En daar hoort ook het schoonmaken van de huid met alcohol bij. "Het is inderdaad zo dat alcohol een uitdrogend effect heeft, maar het is belangrijker om een infectie te voorkomen. In plaats van alcohol kun je eventueel ook chloorhexidine gebruiken. Of een combinatie van beide. En soms wordt ook natriumchloride gebruikt om de huid van tevoren te ontsmetten."

Welke desinfectans wordt gebruikt is een kwestie van voorkeur van de arts of dermatoloog. Elian: "Alcohol is goedkoper en de houdbaarheid van alcohol is vaak langer. Maar om zeker te weten dat hij de juiste samenstelling behoudt is het belangrijk om hem afgesloten te bewaren. Alcohol vervliegt en hierdoor loopt de concentratie terug."

Na afloop van de behandeling is het in principe niet nodig om je gezicht nog een keer te ontsmetten. "Soms wordt er nog een bacteriedodende crème gebruikt om een infectie te voorkomen, maar het is vooral zaak om je huid zo veel mogelijk met rust te laten."
Dat betekent geen dagcrème en geen make-up. "
Bij een fillerbehandeling zijn de hygiëne-eisen hoger. Bij botox is het advies om de eerste 4 uur geen make-up te gebruiken en bij fillers zelfs 12 uur. En dan he je er alles aan gedaan om een infectie te voorkomen."

Furrow op Instagram