arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
naald-canule-3

Naald vs. Canule

Ze zien er allebei heel indrukwekkend uit en voor beide geldt dat het geen pretje is als ze in je gezicht geprikt worden.

Ondanks dat je met het blote oog bijna geen verschil kunt zien, wordt bij de ene fillerbehandeling een naald gebruikt en bij de andere een canule. Cosmetisch arts Olga Liplavk legt alles uit over de naald vs. canule.

naald-canule

Wat is het verschil tussen een naald en een canule?

Olga: “Het grote verschil tussen een naald en een canule is dat een naald een scherp puntje heeft en een canule een rond puntje. Dit ronde puntje heeft als voordeel dat het geen weefsel of bloedvaatjes kapotmaakt. Hierdoor kun je met een canule in één keer een groter gebied met fillers behandelen.”

Zo kun je met een canule vanuit één punt de wangen, marionettenlijn en zelfs de neus-lippenplooi behandelen. Omdat je maar één keer hoeft te prikken is de kans op blauwe plekken en zwellingen minder groot en zorgt het dus voor een sneller herstel na de behandeling.”

IMG_2913

Opening canule

De opening van een canule zit ook niet aan de bovenkant, maar aan de zijkant, waardoor je de filler heel regelmatig kunt inbrengen onder de huid.

IMG_2908

Wanneer gebruik je een naald?

Olga: “Er is geen geschreven regel wanneer je als dokter een naald of wanneer je een canule gebruikt. Behalve bij botox, dan gebruik je altijd je een naald.”

Toch kun je volgens Olga niet elke rimpel met een canule behandelen. “Als je heel precies moet werken en bijvoorbeeld alleen een klein rimpeltje wilt opvullen, dan heb je echt een naald nodig, maar bij bijvoorbeeld het opvullen van diepe rimpels of bij het herstellen van veel volumeverlies dan wordt meestal een canule gebruikt.”

Wat is pijnlijker? Een naald of een canule?

Olga: “In principe is een naald niet veel pijnlijker dan een canule. Er wordt bij een fillerbehandeling ook vaak verdoving gebruikt.”

Toch vraagt een canule volgens Olga wel om enige ervaring en deskundigheid van een arts: “In de huid zit veel bindweefsel waardoor het niet altijd even makkelijk is om met een canule te werken. En met een canule is de kans op infecties iets groter.”

Welke naald gebruikt wordt voor het opvullen van jouw rimpels heeft uiteindelijk te maken met de voorkeur van de cosmetisch arts.

 

 

Furrow op Instagram