arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Koorts na filler

Koorts na behandeling

Ik heb net een behandeling met fillers gehad en nu heb ik koorts en ontstaan er blauwe plekken. Is dat normaal?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Het is in eerste instantie belangrijk om zo snel mogelijk te achterhalen waar de koorts vandaan komt. Het is nogal een verschil of de koorts veroorzaakt wordt door een verkoudheid of griep, of dat het gaat om een infectie. Het ligt voor de hand om de koorts te koppelen aan de behandeling, maar het kan ook gewoon toeval zijn."

Een infectie na fillers begint vaak met klassieke ontstekingsverschijnselen: "Lokaal (op de plaats van de behandeling) ontstaat er roodheid, pijn, zwelling en voelt het warm aan. Uiteindelijk kan je ook koorts krijgen."

Koorts na fillers

Zeg nooit 'nooit', maar koorts na fillers is geen standaard bijwerking: "Normaal gesproken krijg je na een fillerbehandeling geen koorts. Zwelling komt regelmatig voor en een blauwe plek is ook niet iets om je zorgen om te maken, maar bij koorts is het goed om alert te zijn.'

Bij de ene behandeling is het risico op een infectie ook groter dan bij de andere. "Bij een fillerbehandeling met canule zijn de hygïene-eisen hoger. En een bacteriedodende crème na afloop is ook geen overnodige luxe. Hetzelfde geldt voor een PDO-draadlift. Bij dit soort behandelingen moet je gewoon net even iets meer op je hoede zijn."

Infectie

Om een ontsteking (of koorts) te voorkomen mag je na de behandeling dan ook geen make-up gebruiken. "Bij botox is het advies om de eerste 4 uur geen make-up op te doen en bij fillers zelfs 12 uur."

Bij een filler moet je sowieso iets meer rekening houden met een infectie. "De prikgaatjes zijn de eerste uren na de behandeling nog poreus. En misschien ietwat technisch, maar een bacterie kan in een filler goed groeien. Het probleem is dat je immuunsysteem er niet goed bij kan, waardoor het risico op een ontsteking groter is dan bijvoorbeeld na een botoxbehandeling."

"In eerste instantie moet je als arts alle richtlijnen in acht nemen die er zijn om een infectie te voorkomen en daarnaast is het gebruik van make-up, of in dit geval juist niet gebruiken van make-up het belangrijk. Als je je daaraan houdt, is de kans op koorts na een behandeling vrij klein. Ervan uitgaande dat de arts ook alles heeft gedaan om een infectie te voorkomen."

Furrow op Instagram