arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Huid beschadigd door fillers?

Huid beschadigd door fillers?!

Als je ooit met een fillers bent begonnen, moet je ze dan altijd blijven gebruiken? En kan je je huid beschadigen? Versnelt de behandeling het verouderingsproces, omdat het onderliggend weefsel door de fillers wordt beschadigd?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Om je meteen gerust te stellen: je huid wordt niet beschadigd door fillers. Tenminste, niet bij normale hoeveelheden. Wat wel kan gebeuren is dat je huid door overmatig en langdurig gebruik van fillers iets oprekt. Maar dan moet je buitensporig veel volume toevoegen."

Met name de lippen zijn hier gevoelig voor. "Toch hoef je je bij regulier gebruik echt geen zorgen te maken dat je iets beschadigt, of je huid dusdanig oprekt dat je nooit meer kan stoppen met fillers. Dit komt in de praktijk eigenlijk niet voor."

Natuurlijk verouderingsproces

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je wel ouder wordt. "Het natuurlijk verouderingsproces staat niet stil. Dat kan betekenen dat je soms meer volume moet toevoegen om je huid weer op spanning te brengen. En als je 10 jaar geleden bent begonnen met fillers dan is je huid in de tussentijd ook veranderd en zie je er natuurlijk niet meer hetzelfde uit als je stopt met fillers."

Toch gebeurt er onderhuids vrij weinig. Stephan: "Het onderliggend weefsel wordt in principe niet beschadigd als je jarenlang fillers gebruikt. Tenminste, niet bij hyaluronzuurfillers. Het is een ander verhaal voor Sculptra en Radiesse. Als je het hebt over de effecten op lange termijn, dan is dat wel iets om je iets meer zorgen over te maken."

Van deze collageenstimulerende fillers is namelijk bekend dat er een beetje littekenweefsel kan ontstaan. "Met Sculptra en Radiesse is het gewoon niet helemaal te voorspellen wat er onderhuids gebeurt."

Fillers met hyaluronzuur

Van fillers met hyaluronzuur kan je eigenlijk wel met zekerheid zeggen dat ze geen nadelig effect hebben op je huid. "En deze hebben als voordeel dat als het niet bevalt, je ze gewoon weer kan oplossen. Of kan wachten tot ze zijn afgebroken."

Toch kunnen er ook bij een hyaluronzuurfiller tijdelijke verdikkingen ontstaan: "Door ophoping van te veel product of door een immuunreactie van het lichaam. Deze zijn gelukkig altijd wel te behandelen.”
Zelfs over het effect van de naald of canule hoef je niet in te zitten. "Misschien dat als je je huid onder een microscoop ligt er littekenweefsel te zien is, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram