arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Help, ik voel mijn filler zitten

Botox en fillers bestrijden allebei als geen ander rimpels alleen op een totaal andere manier. Zo is botox geweldig in het platleggen van de spieren die rimpels veroorzaken en een filler weer het ideale middel om volumeverlies mee te corrigeren en bestaande rimpels mee op te vullen. En juist door dat opvullen bestaat de kans dat je na een fillerbehandeling schrikt en denkt: help, ik voel mijn filler zitten. Esthetisch arts en expert op het gebied van fillers Stephan Marks legt uit hoe bultjes na filler ontstaan:

help-ik-voel-mijn-filler-zitten

“Het kan inderdaad voorkomen dat je direct na een behandeling de filler voelt zitten, maar vaak is dit een tijdelijk verschijnsel. Vooral bij een hyaluronzuurfiller die oppervlakkig is ingespoten is er een mogelijkheid dat je die een aantal dagen voelt zitten. Bij de behandeling van de neus-lippenplooi en ook bij de lippen komt dit soms voor. Op die plek kan het gebeuren dat je lichaam een reactie geeft en dat je te maken krijgt met een zwelling. Dit komt altijd wel weer goed en dit gevoel is binnen maximaal 2 weken volledig verdwenen. De filler zit er dan natuurlijk nog wel, hij vervloeit als het ware met zijn omgeving. De kans is trouwens een stuk kleiner onder bijvoorbeeld de ogen, waar de hyaluronzuurfiller veel dieper wordt ingespoten, onder de spier en daar is de kans heel klein dat je dat voelt zitten.”

Bultjes na filler

Ook bij de filler Radiesse loop je het risico dat het na de behandeling hard aanvoelt. Dat betreft een ander soort zwelling dan bij een hyaluronzuur. Radiesse wordt in of onder de huid geïnjecteerd en en als je de filler dan voelt zitten betreft het een (gebruikelijke) reactie van het weefsel op de filler. Vooral als je veel Radiesse gebruikt, zoals bij een liquid facelift bestaat deze kans dat je dit merkt. Meestal binnen 1, maximaal 2 weken is deze reactie verdwenen.”

Is dit hetzelfde als de gevreesde onderhuidse knobbeltjes?

Stephan: “De huidverjongende filler Radiesse stimuleert de aanmaak van collageen. Radiesse bestaat uit 2 componenten: een filler die de rimpel direct opvult en calcium hydroxyappatite dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van collageen. Als deze filler niet homogeen geplaatst is krijg je ook te maken met klontjes collageen en de kans is groot dat je dat voelt zitten.

“Hetzelfde geldt voor Sculptra: als de filler te veel is opgehoopt, is de kans ook aanwezig dat het nieuwe collageen zich daar gaat ophopen. Dat is ook de reden dat we bij Sculptra adviseren om na de behandeling 2 x per dag 5 minuten de behandelde gebieden te masseren, gedurende 28 dagen. Dit zorgt ervoor dat de filler beter verdeeld blijft en de kans op ongelijkmatige collageenaamaak wordt voorkomen. Ook bij Radiesse zou je eventueel massage kunnen overwegen. In een zeldzaam geval (< 1%) leiden fillers (dit kan elke soort zijn) na enkele maanden tot granulomen, een reactie van het lichaam op de filler. Deze kan 1 tot enkele jaren blijven bestaan en behandeling is soms lastig.”

help-ik-voel-mijn-filler-zitten-2

Is er iets tegen te doen als je last hebt van bultjes na filler?

Stephan: “Dat hangt er enigszins vanaf welke filler is gebruikt. Hoe vervelend ook, maar de oplossing is vaak enkele dagen geduld. Vooral bij hyaluronzuurfillers is de kans groot dat je binnen 2 weken na de behandeling niks meer voelt. Mocht er van een overfill sprake zijn, waarbij te veel hyaluronzuur is geïnjecteerd  dan zou je nog kunnen overwegen om hyaluronidase te gebruiken, dit lost hyaluronzuur weer op. 

Het grote nadeel van fillers die collageenaanmaak stimuleren, is dat dit ook voor de bijwerkingen geldt als je daarmee te maken krijgt. Soms heb je dan nog geluk en voel je het opgehoopte collageen alleen maar zitten, maar zie je het niet. Maar het blijft toch een hoge prijs die je dan de komende 1 tot 2 jaar betaalt. De ervaring van de arts is cruciaal bij dit soort fillers.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram