arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Bobbels na fillers

Bobbels neus-lippenplooi

Ik heb mijn neus-lippenplooi laten behandelen met fillers. Het resultaat leek goed, maar 4 maanden later heb ik last van harde (onderhuidse) bobbels. Je voelt ze niet alleen, maar je ziet ze ook en het lijkt steeds erger te worden. Wat is de oorzaak? En misschien nog wel belangrijker: is er een oplossing?

Cosmetisch arts Myrthe Hartgens, Velthuis kliniek: "Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van bobbels na een fillerbehandeling. Het kan zijn dat er een verkeerd product is gebruikt, dat er een verkeerde hoeveelheid is geïnjecteerd of dat er een verkeerde techniek is gebruikt. Vooral bij een hyaluronzuurfiller die te oppervlakkig is ingespoten is er een mogelijkheid dat je hem een aantal dagen na de behandeling voelt zitten."

Het is vooral opvallend dat de bobbels 4 maanden na de behandeling zijn ontstaan: "In de eerste dagen na de behandeling moet je rekening houden met zwellingen, (onderhuidse) bloeduitstortingen, blauwe plekken en/of een beurs gevoel. Maar deze verdwijnen vanzelf en de meeste bijwerkingen zijn vaak binnen 2 weken volledig verdwenen."

Overgevoeligheidsreactie

Sporadisch komt ook een overgevoeligheidsreactie op fillers voor: "Hierbij zwelt je huid op en wordt hij warm en rood." Meestal openbaart deze bijwerking zich binnen 24 tot 48 uur na de behandeling. Myrthe: "Maar het komt ook voor dat er in het begin nog niks aan de hand is en krijg je na een paar maanden ineens last van (onderhuidse) ontstekingen."

Je zult hoe dan ook een arts moeten inschakelen: "Bij complicaties is het altijd verstandig om advies van een specialist in te winnen en te kijken wat de mogelijkheden zijn. Soms verdwijnen de bobbels vanzelf, maar het komt ook vaak genoeg voor dat medische ingrijpen noodzakelijk is."

Oorzaak = gevolg

De oorzaak bepaalt uiteindelijk het behandeltraject. "Gelukkig komt een overgevoeligheidsreactie op fillers zelden voor." Mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan is er zeker wat aan te doen. "Je wilt het vanzelfsprekend liever voorkomen, maar het voordeel van hyaluronzuurfillers is dat je ze altijd kunt oplossen met behulp van hyaluronidase."

"Complicaties kunnen er altijd zijn. Probeer in je zoektocht naar de juiste kliniek ook te letten op de nazorg. Een fillerbehandeling is en blijft een ingreep, waar je van tevoren goed over na moet denken."

Furrow op Instagram