arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Gezichtsbehandelingen zomer

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: deze (gezichts)behandelingen mogen niet in de zomer!

Niks lekkerders dan het gevoel van de zon op je huid, maar niet als je net je beenvaatjes hebt behandeld, couperose wilt verwijderen of aan je pigmentvlekken wilt werken. Deze cosmetische behandelingen mag je niet in de zomer uitvoeren.

Beenvaatjes laseren

Marieke Verweij, huidtherapeut Huid & Laser Utrecht: "Het laseren van beenvaatjes is een goed voorbeeld van. Deze zogenoemde besenreiser vaatjes kun je eenvoudig en snel verwijderen met de Nd: YAG- en de Alexandrite laser, maar het mag alleen niet in de zomer."

Zelfs als je je benen na afloop goed beschermt tegen de zon, wordt deze behandeling in de zomer afgeraden. "Aangezien het een cosmetische behandeling is en er geen medische noodzaak is voor het verwijderen van beenvaatjes, wil je gewoon geen enkel risico lopen. Er is geen enkele zonnebrandcrème die je 100% beschermt tegen de zon, dus ook met SPF 50 loop je nog een verhoogde kans op hyperpigmentatie."

En daar komt bij dat hoge temperaturen het resultaat van de laser meteen weer tenietdoen. "Dat is ook de reden dat je na afloop van deze behandeling een aantal weken niet mag sporten, zwemmen of in de sauna mag."

Pigment verminderen

Ook behandelingen om pigment te verminderen zijn niet ideaal als de mussen van het dak vallen. "De behandeling van ouderdomsvlekken, zonnevlekken, melasma of alle andere vormen van pigment doe je liever niet in de zomer."
Vanwege een verhoogd risico op postinflammatoire hyperpigmentatie kun je IPL, OPL of een fractionele laserbehandeling beter uitstellen. "Hoe je het ook went of keert: Pigmentbehandelingen moet je gewoon niet in de zomer plannen."

Zelfs als de weersvoorspellingen zeggen dat het de komende weken bewolkt is, zul je nog geduld moeten hebben. "Vier weken voor en zes weken na de behandeling mag je niet in de zon." Ook voor pigmentbehandelingen geldt dat er geen medische noodzaak is. "Aangezien het om een cosmetische ingreep gaat, is het advies om dit soort behandelingen niet te doen. Zelfs met SPF 50 heb je kans dat verwijderde pigmentvlekken na de behandeling donkerder terugkomen. Je hebt dan alles voor niks gedaan en misschien bent zelfs verder van huis, dan waar je bent begonnen."

Ablatieve laserbehandeling

Ook een ablatieve laserbehandeling, waarbij je bovenste huidlaag verwijderd wordt, is de zomer niet de meest aangewezen periode. Marieke: "De meningen over deze behandeling verschillen, maar waarom zou je het doen? Wil je elk risico op donkere verkleuringen uitsluiten, dan plan je dit soort huiidverjongende behandelingen na de zomer."
Hetzelfde geldt eigenlijk voor non-ablatieve laserbehandelingen en curettages. "Voorals als je gevoelig bent voor pigmentatie kun je dit soort behandelingen gewoon beter tijdelijk uitstellen."

Wist je dat de zon niet alleen verantwoordelijk is voor een versnelde afbraak van collageen en elastine? Ook skinboosters worden sneller afgebroken als je gaat liggen bakken op het strand. Maar geldt dat ook voor de fillers onder je ogen? Of die op je jukbeenderen? In dit artikel vind je het antwoord.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram