arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Een beter milieu begint in je badkamer.

Een beter milieu, begint in je badkamer.

Shampoo, douchegel, wattenstaafjes en je favoriete dagcrème: neem een kijkje in elke willekeurige badkamer en je ziet heel veel plastic. Huidtherapeut Karin Manders, Salon Intense. "Alles draait om natuurlijke huidverzorging. En niet alleen qua ingrediënten, maar ook wat betreft de verpakking. Van welk materiaal is het gemaakt en is het biologisch afbreekbaar. Maar het is bijna niet haalbaar om al het plastic uit cosmetica te weren."

Nagellakremover, zonnebrandcrème, tandpasta en je micellair water: het bestaat allemaal uit plastic. "Er zijn steeds meer cosmeticamerken die milieubewuste keuzes maken, maar het is nog wel een ver-van-je-bedshow."

Geen plastic betekent een crème in een glazen verpakking. "Een glazen verpakking klinkt misschien milieubewust, omdat er geen BPA of andere schadelijke stoffen worden gebruikt, maar glas is zwaarder om te vervoeren, dus de vraag is of het dan nog zo duurzaam is."
En zonder plastic is er ook geen luchtdicht pompsysteem. "Over verspilling gesproken: een crème zonder pompflacon komt de houdbaarheid niet ten goede."

Kleine veranderingen kunnen ook al een groot verschil maken. Zo kun je beginnen door voortaan geen plastic, maar houten wattenstaafjes te kopen.

Een betere wereld begint in je badkamer

Een betere wereld begint in je badkamer. "Het kan zeker anders, maar je kunt gewoonweg niet alles goed doen. Kleine veranderingen kunnen ook al een groot verschil maken. Zo kun je beginnen door voortaan geen plastic, maar houten wattenstaafjes te kopen."

Vergeet het welbekende dopje van de tandpasta niet. "Sluit de verpakking na gebruik goed af. Voorkom dat producten bederven, zodat je ze (plastic verpakking) niet voortijdig hoeft weg te gooien."

Microplastics

En als je dan toch bezig bent: hou reken met de zogenoemde microplastics: In heel veel cosmeticaproducten vind je kleine, onoplosbare plastic bolletjes die ervoor zorgen dat jouw scrub bijvoorbeeld beter over je huid wordt verdeeld. Dat voelt misschien zacht aan, maar deze microplastics zijn wel schadelijk voor het milieu."

Micro breads zijn waarschijnlijk volop vertegenwoordigd in je douchegel, shampoo en tandpasta. "Door alleen al geen producten te gebruiken waar polypropeen, polyethyleen, polyethyleentereftalaat, nylon, PTFE of polymethyl methacrylaat in zit, draag je al je steentje aan het milieu bij."

Kan je niet genoeg krijgen van duurzame cosmetica? Bekijk dan de video van deze organic en vegan pedicure!

Furrow op Instagram