arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Droogtelijntjes vs. rimpels

Droogtelijntjes vs. fijne rimpels

Met het blote oog zie je het verschil waarschijnlijk niet, maar er zit wel degelijk een groot verschil tussen droogtelijntjes of echte rimpels. Maar voor allebei geldt: retinol is het toverwoord.
Esthetisch arts Stephan Marks: "Droogtelijntjes ontstaan door te weinig water in je huid. Meestal ligt hier een verstoorde huidbarrière aan ten grondslag, waardoor je huid niet in staat is het vochtniveau op peil te houden."

Goed nieuws, zowel droogtelijntjes als rimpels zijn allebei te verbeteren. Zelfs (diepe) rimpels kun je verminderen.

Maar hyaluronzuur speelt ook een rol. "Hyaluronzuur komt van nature voor in je huid. Als je ouder wordt, neemt de concentratie ervan af, met droogtelijntjes tot gevolg."
Maar vitamine A-zuurcrème of een crème met retinol kan ook droogtelijntjes veroorzaken. "Irritatie door een product kan ook tijdelijk voor droogtelijntjes zorgen. Overigens geeft retinol weer minder irritatie (droogtelijntjes) dan vitamine A-zuurcrème. Uiteindelijk leiden beide tot meer hyaluronzuurproductie."

Rimpels

Rimpels worden weer veroorzaakt door een tekort aan collageen en elastine. "Goed nieuws, zowel droogtelijntjes als rimpels zijn allebei te verbeteren. Zelfs (diepe) rimpels kun je verminderen."

Alleen zul je bij rimpels iets meer moeite moeten doen. "In tegenstelling tot droogtelijntjes kun je rimpels alleen verminderen door werkelijk met je huid aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met antioxidanten, met de kanttekening dat je het er met één niet redt. Je hebt meerdere antioxidanten nodig wil het effectief zijn. En vanzelfsprekend vitamine A-zuur/retinol en een zonnebrandcrème."

Droogtelijntjes verminderen

Droogtelijntjes daarentegen zijn vrij makkelijk op te lossen. "Op korte termijn kun je je huid tijdelijk van vocht voorzien door een crème met hyaluronzuur te gebruiken. Met de nadruk op tijdelijk, want je wilt uiteindelijk niet dat je huid lui wordt, maar het zelf oplost. (zie artikel: Kan je huid lui worden van een crème?).

Op lange termijn draait het allemaal om het herstellen en versterken van je huidbarrière. “Bijvoorbeeld met ceramide 6 als eerste stap. Deze herstelt de huidbarrière, waardoor je huid zijn vocht op een natuurlijke wijze kan vasthouden."

Rimpels verminderen

Wil je rimpels verminderen dan red je het met alleen een dosis antioxidanten niet. "Je zult minimaal vitamine A-zuurcrème of een crème met retinol moeten gebruiken. Met mate, want anders loop je weer het risico op een geïrriteerde huid. Met droogtelijntjes tot gevolg."

Geen zorgen: droogtelijntjes gaan niet over in rimpels. "Als je droogtelijntjes vanaf het begin goed behandelt is er niks aan de hand. Bij (diepe) rimpels moet je meer op je hoede zijn. Die kunnen op den duur zo inslijten dat ze uiteindelijk 'littekens' worden. Daarom is het zo belangrijk om constant aan de conditie van je huid te blijven werken."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram