arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Onzin retinol

Deze onzin over retinol moet je niet geloven!

Retinol is toch wel de holy grail als het gaat om anti-aging. Er bestaat geen enkele twijfel over de huidverjongende werking van dit ingrediënt, maar over andere zaken doen de wildste verhalen de ronde. Deze onzin over retinol moet je niet geloven!

Onzin #1: Retinol, retinoïden en retinolzuur zijn precies hetzelfde

Zit je er klaar voor, want er staat een les scheikunde op het rooster. Retinol, retinoate, retinolzuur, retinaldehyde en bètacaroteen. Heel veel verschillende namen voor hetzelfde ingrediënt: vitamine A.

Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol.
Vitamine A-zuur is alleen op recept verkrijgbaar, terwijl je retinol gewoon in antirimpelcrèmes vindt.

Retinol is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Er zijn crèmes te koop met 0,3%, maar ook met 1% retinol. Kijk op de verpakking wat het percentage retinol is.
Merken zijn niet altijd even openhartig over het percentage, maar lager dan 0,5% retinol heeft geen enkel effect.

Onzin #2: Retinol droogt je huid uit

Meer fijne lijntjes, schilfers en een droge huid. Dat kan maar één ding betekenen: retinol droogt je huid uit. Toch?
In het begin kunnen de bijwerkingen voor een vertekend beeld zorgen, want het tegenovergestelde is waar: retinol herstelt juist de vochtbalans van je huid.

Als je ouder wordt, neemt niet alleen de aanmaak van collageen en elastine af, ook de concentratie van hyaluronzuur wordt minder. Retinol is in staat om in de diepere huidlagen de aanmaak van hyaluronzuur te stimuleren, met als gevolg een minder droge huid.
Check. Weer een gerucht naar het rijk der fabelen verwezen.

Onzin #3: je mag geen retinol onder je ogen gebruiken

Er doen verhalen de ronde dat retinol onder je ogen not done is, maar het tegendeel is waar. Retinol onder je ogen kan fijne lijntjes verminderen, wallen minder zichtbaar maken en de textuur van je huid verbeteren.

Er is dus geen enkele reden om geen retinol onder je ogen te gebruiken, behalve dat je in het begin last kan krijgen van bijwerkingen.
Wil je geen enkel risico lopen, smeer dan de retinol eerst op je gezicht en breidt het gebied daarna uit onder je ogen en kaaklijn.

Onzin #4: je mag overdag geen retinol gebruiken

De geruchtenmachine draait wederom op volle toeren: als je overdag retinol gebruikt, dan word je juist ouder. De retinol zou onder invloed van de zon een chemische reactie teweegbrengen, waardoor je huidbeschadiging kan oplopen. Met alle gevolgen van dien.

Over dit onderwerp raken de experts zelfs niet uitgepraat. Je wordt in ieder geval niet ouder als je retinol overdag gebruikt.
Retinol veroorzaakt niet dezelfde lichtgevoeligheid als de sterkere, alleen op recept verkrijgbare vormen van vitamine A.

Om te voorkomen dat de werking van retinol teniet wordt gedaan, kan je een vitamine C-serum gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat retinol en vitamine C goed samenwerken en als je dan ook nog een zonnebrandcrème gebruikt, weet je zeker dat je goed zit.

Furrow op Instagram