arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Cosmetische chirurgie moet verboden worden

Cosmetische chirurgie moet verboden worden! Of toch niet?

Lekkende implantaten, onderhuidse bultjes en hangende oogleden. Als de risico's van een cosmetische behandeling zo groot zijn, waarom zou je dan überhaupt nog iets aan jezelf willen laten doen? Vooral bij borstvergrotingen gaat het mis. Het grootste probleem met borstimplantaten is kapselvorming. Bij gladde implantaten ligt de kans op kapselvorming tussen de 20 tot 60%, maar bij ruwe implantaten is dat risico veel lager: maximaal 5%.

Niet alleen borstimplantaten leveren problemen op. Cosmetisch arts Tom Decates: "In Nederland gaat bij 500 op 140.000 fillerbehandelingen per jaar, er iets mis. Dat betekent dat het risico op complicaties nog geen 0,4% is."

Bijwerkingen

Dat neemt niet weg dat je open moet zijn over de eventuele bijwerkingen. "Hoe klein het risico ook is, je moet het altijd bespreken."
Mocht je klachten hebben, laat dan je implantaten verwijderen. "Als je het gevoel hebt dat je sneller moe bent na je borstvergroting of je hebt het idee dat je gewrichtsklachten samenhangen met je implantaten, haal ze er dan uit."

Lipofilling

En dan zijn er vaak ook nog (veiligere) alternatieven voor implantaten. "Los van het feit dat de mode aan het veranderen is en borsten niet per se meer zo groot hoeven te zijn, neemt de vraag naar lipofilling toe. Bij deze behandeling worden je borsten vergroot met eigen vetweefsel."

Cosmetische behandelingen worden steeds veiliger. Tom: "Complicaties zijn vaak een combinatie van een slechte filler en slechte anatomische kennis."

Een hyaluronzuurfiller bij een goede arts is een ander verhaal. "Hyaluronzuurfillers zijn volledig afbreekbaar en als er er onverhoopt toch iets misgaat, dan is er nog geen man overboord."
Complicaties met hyaluronzuurfillers kun je in alle gevallen oplossen met hyaluronidase. "Ietwat medisch, maar door dit enzym in de hyaluronzuurfiller te injecteren, wordt deze (ten dele) opgelost en versneld afgebroken."

Cosmetische chirurgie verbieden?

Het is dan ook goed om de positieve kanten van een cosmetische ingreep te benadrukken. Tom: "Er is in elk geval geen enkele reden om cosmetische chirurgie te verbieden. Als de ingreep wordt uitgevoerd door een goede arts, dan kan het je leven een stuk leuker maken."

Over goede artsen gesproken. Tom: "Om de risico's tot een minimum te beperken is het altijd goed om te kiezen voor een arts die is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals de Nederlandse Vereniging van Dermatologie, de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie of de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde."

Furrow op Instagram