arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Cosmetisch arts KNMG

Wil de echte cosmetisch arts opstaan?

Cosmetisch arts, esthetisch arts, cosmetisch chirurg of injectables doctor: geef het beestje een officiële naam. Vanaf 1 juli mag je je alleen cosmetisch arts noemen als je ook echt een cosmetisch arts bent. Esthetisch én cosmetisch arts KNMG Stephan Marks: "Vanaf 1 juli is de titel cosmetisch arts KNMG beschermd. Dat betekent dat je je alleen cosmetisch arts KNMG mag noemen als je aan alle eisen wat betreft opleiding, kennis en kunde voldoet."

Orde in de chaos dus. "Misschien ietwat plat gezegd, maar deze nieuwe regel is een soort keurmerk voor cosmetisch artsen. Hiermee wordt het duidelijk welke arts bevoegd en bekwaam is om een cosmetische behandeling uit te voeren."
Met de nadruk op bekwaam. "Als je geregistreerd staat als arts in het BIG-register, dan ben je bevoegd als arts, maar je moet ook voldoen aan de bekwaamheidseis."
En dat heeft te maken met ervaring. "Er zijn hele duidelijke eisen vastgesteld waaraan je moet voldoen om je cosmetisch arts KNMG te mogen noemen. Je moet bijvoorbeeld minstens 16 uur per week werkzaamheden in de cosmetische geneeskunde verrichten, met ten minste gemiddeld 600 patiëntcontacten per jaar, gedurende minimaal 3 jaar."

Er zullen waarschijnlijk een aantal slimmeriken zijn die zich 'cosmetisch arts' noemen, zonder KNMG, maar de officiële titel is cosmetisch arts KNMG.

KNMG

Let op de toevoeging van KNMG. "KNMG is een afkorting voor Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Er zullen waarschijnlijk een aantal slimmeriken zijn die zich 'cosmetisch arts' noemen, zonder KNMG, maar de officiële titel is cosmetisch arts KNMG."

Je weet alleen nog steeds niet of je cosmetisch arts ook echt goed is. "Uiteindelijk zegt het natuurlijk wel iets. Je weet in ieder geval zeker dat de cosmetisch arts KNMG voldoende ervaring heeft. De arts werkt volgens protocollen en voldoet in ieder geval aan alle voorschriften van de beroepsgroep van cosmetisch artsen. En blijft aan de nascholing deelnemen. Elke 5 jaar wordt namelijk opnieuw beoordeeld of de cosmetisch arts nog steeds voldoet aan alle eisen."

Dus voortaan niet meer naar je huisarts, tandarts of cosmetisch chirurg voor je botoxbehandeling. "Een cosmetisch arts KNMG onderscheidt zich echt van andere medisch specialisten. Als je oud genoeg bent voor botox, ben je ook oud genoeg om je eigen beslissingen te nemen, maar de vraag is of je naar een arts wilt die dat keurmerk niet heeft."

Furrow op Instagram