arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
hoe-weet-ik-of-mijn-cosmetisch-arts-betouwbaar-is-4

Hoe weet ik of mijn arts betrouwbaar is?

Omdat botox alleen op recept verkrijgbaar is, kun je deze behandeling eigenlijk alleen laten doen bij een echte arts. Voor fillers is dit een heel ander verhaal en zou je bij wijze van spreken zelfs bij de Albert Heijn naast het doen van je dagelijkse boodschappen, een fillerbehandeling bij de caissière kunnen ondergaan.

De filler was juist weer hot and happening en bezig met een ware comeback na alle negatieve verhalen. De fillers van nu zijn natuurlijk niet te vergelijken met de permanente fillers die begin jaren 90 veel gebruikt werken. Ondanks dat er bij een hyaluronzuurfiller nauwelijks bijwerkingen zijn, blijft nog steeds van belang dat je je alleen door een specialist laat behandelen. Maar hoe weet je eigenlijk of een arts betrouwbaar is?

BIG-registratie

Op zich hoef je geen detectivebureau in te schakelen of andere halsbrekende toeren uit te halen om te controleren of jouw cosmetisch arts ook echt een arts is. Met behulp van het BIG-register kun je dit namelijk binnen één minuut opvragen. Dit register is openbaar en met een klein aantal gegevens kun je het BIG-nummer van jouw arts zien.

hoe-weet-ik-of-mijn-cosmetisch-arts-betouwbaar-is-3

Afkorting BIG

BIG is een afkorting van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Je vindt in dit register alle artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, maar hierin staan bijvoorbeeld ook tandartsen vermeld. Het register is een overzicht van 7 beroepsgroepen die zorg verlenen. Wil jij weten of jouw cosmetisch arts bevoegd is dan kan je dit register hiervoor raadplegen.

Door de naam van jouw cosmetisch arts in te voeren in combinatie met een geboortedatum of woonplaats, kun je vrij makkelijk een BIG-nummer achterhalen.

Het enige nadeel is dat je dan nog steeds niet zeker weet of jouw cosmetisch arts ook daadwerkelijk goed is. Daarvoor zul je toch echt zelf op onderzoek moeten gaan. Het kan zomaar zijn dat jouw cosmetisch arts wel in dit register vermeld staat, maar dat zegt uiteindelijk nog niets over zijn de prikkwaliteiten.

hoe-weet-ik-of-mijn-cosmetisch-arts-betouwbaar-is

Gelukkig zijn er verschillende websites waar reviews te vinden zijn over allerlei cosmetische behandelingen. Zo is er de reviewsite ietsmooier.nl (tip: heb ik een column) en ook op kliniekinfo.nl vind je een hoop informatie.

Schoonheidsspecialisten staan niet in dit register vermeld. Zij mogen namelijk alleen schoonheids-, milde laserbehandelingen en lichte peelings uitvoeren. Toch kun je vaak wel bij een beautysalon terecht voor een botox- of fillerbehandeling. Dit betekent niet meteen dat jouw schoonheidsspecialiste in overtreding is. Zij kan wel een cosmetisch arts inhuren om in haar salon deze cosmetische behandelingen uit te voeren.

In principe mag iedere arts zich ook cosmetisch arts noemen. Om dit te voorkomen gaat de Nederlandse Stichting voor de Esthetisch Geneeskunde (NSEG) zich hardmaken voor een speciale opleiding tot cosmetisch arts.

Naar aanleiding van alle commotie rondom fillers, heeft de leverancier CROMA PHARMA Benelux BV besloten om voortaan hun fillers alleen te leveren aan artsen. Dat betekent dat je alleen een bestelling kunt plaatsen als je ook een BIG-nummer hebt. 

Zeg eens eerlijk: heb jij jouw cosmetisch arts (of tandarts) van tevoren gecontroleerd?

 

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram