arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
risico-botox-3

Wat zijn de risico’s van botox?

Wat zijn de risico’s van botox?

Het is in principe de bedoeling dat je mooier wordt van botox, maar soms gaat er iets mis. Wat zijn eigenlijk de risico’s van botox? En misschien nog wel belangrijker: is er iets aan te doen?

Cosmetisch arts Elle Vissers: “Gelukkig gaat het meestal goed, maar het kan gebeuren dat je na een botoxbehandeling te maken krijgt met complicaties. Wenkbrauwen die ineens (te veel) omhooggaan. Hierdoor krijg je het zogenoemde Dr. Spock-effect of de gevreesde katachtige blik.”

Maar ook het tegenovergestelde kom je tegen na een behandeling met botox: wenkbrauwen die naar beneden zakken. “Hierdoor krijg je last van hangende oogleden en krijg je juist een vermoeide blik.”

risico-botox-2

Risico’s botox

Ook het gebruik van botox rond je mond is niet geheel zonder risico: “Bij een glimlach waar je te veel tandvlees ziet (lees: gummy smile) wordt bijvoorbeeld ook botox gebruikt. Er wordt bij deze behandeling botox hoog in de bovenlip geïnjecteerd, waardoor hij iets naar beneden zakt. Dat kan heel mooi zijn, maar het komt ook voor dat de lip te veel naar beneden zakt. Hierdoor krijg je een overhangende lip.”

Kwijlen is ook één van de meest gevreesde bijwerkingen van botox. Elle: “Op het moment dat je botox gebruikt rond de kin, kan het gebeuren dat je te maken krijgt met het gevoel alsof je mond enigszins naar beneden hangt. En dat kan heel vervelend zijn.”

Ook bij de behandeling van tandenknarsen met botox bestaat de kans op bijwerkingen. “Als je dit overdoseert, kan het zijn dat je niet meer zo goed kan kauwen en je mond constant een stukje openhangt.”

risico-botox-4

Risico’s botox

Het grote nadeel van botox is, dat als het er eenmaal in zit, je het er niet meer uit krijgt. In tegenstelling tot fillers met hyaluronzuur, waarbij je met behulp van hyaluronidase de fillers weer plaatselijk kunt oplossen, is er tegen het eiwit van botox namelijk weinig te doen. “Je kunt soms wel wat corrigeren, maar vooral aan een afhangend ooglid is bijna niets te doen.”

Het is wel verstandig, om contact op te nemen met je behandelend arts als je te maken hebt met één van de bovengenoemde complicaties. “Elke cosmetisch arts houdt exact bij wat hij/zij tijdens een behandeling gedaan heeft. Bij een vervolgbehandeling is het dan goed om te kunnen zien wat er misgegaan is. Je kunt precies zien op welke plaats en hoeveel eenheden botox er zijn gebruikt. Hierdoor kun je eventuele bijwerkingen in de toekomst voorkomen en het de volgende keer anders aanpakken.”

Risico’s botox

Geld terugkrijgen is meestal geen optie. “Het verschilt natuurlijk per kliniek, maar de meeste arsten proberen in eerste instantie de complicatie te verminderen en zullen natuurlijk bij een volgende behandeling een tegemoetkoming geven.”

Stel je vraag

Heb jij een vraag waar je het antwoord niet op weet? Elke vrijdag kan jij jouw vraag stellen in de vaste rubriek ‘Stel je vraag‘. Een team van experts zoals cosmetisch artsen, BN’ers of huidtherapeuten, dermatologen, tandartsen of haarspecialisten zullen één of meer vragen beantwoorden.

Jouw winnende vraag zal beloond worden met een prijs. Deze week kun je met jouw vraag Collistar Twist XL Satin Blusher ter waarde van 21,95 euro winnen. Kortom: stel hieronder in een comment je vraag.

Furrow op Instagram