arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Beste botox

Wat is de beste botox?

Hoe weet je of een kliniek betrouwbaar is? En wat is de beste botox?

Esthetisch arts Stephan Marks: "Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen beste botox. In principe zijn alle merken even goed, maar dan hebben we het wel over de goedgekeurde botox."

Als je kosten wilt besparen, dan is het vrij eenvoudig om gewoon minder eenheden te injecteren dan volgens de bijsluiter geadviseerd wordt.

In Nederland zijn er 3 verschillende merken 'botox': "Voor cosmetische ingrepen worden speciale verpakkingen gebruikt. In Nederland zijn dat Vistabel, Azzalure en Bocouture."
En dan heb je waarschijnlijk ook weleens van Botox, Dysport of Xeomin gehoord. "Dat zijn de verpakkingen tot 200 eenheden. Botox is het 'broertje' van Vistabel, Dysport van Azzalure en Xeomin van Bocouture. De inhoud is niet anders, de grotere verpakkingen worden alleen voor medische doeleinden gebruikt."

Botox

Meestal bieden klinieken twee merken 'botox' aan: "Er is niet één merk beter dan het andere, maar het is wel fijn om te kunnen kiezen."
Er zijn namelijk wel individuele verschillen. Stephan: "Het kan zijn dat je na verloop van tijd minder goed reageert op een bepaald merk, of dat het resultaat minder is, of dat de botox om onbekende reden ineens sneller is uitgewerkt. Het is niet gezegd dat het gebeurt, maar mocht het toch voorkomen, dan is het fijn dat je keuze hebt en dat je eventueel op een ander merk botox kunt overstappen."

Als je kijkt naar de prijzen die sommige prijsvechters aanbieden, dan kan je je afvragen wat het verdienmodel van die kliniek is.

Prijsverschil

Vistabel, Azzalure en Bocouture hebben één ding gemeen: ze moeten sowieso worden opgelost. "Het prijsverschil zit hem meestal niet in het 'verdunnen' van de botox. Elke botox moet worden opgelost. Als je kosten wilt besparen, dan is het vrij eenvoudig om gewoon minder eenheden te injecteren dan volgens de bijsluiter geadviseerd wordt. Dit zal je misschien niet gelijk merken, maar uiteindelijk is een lagere dosering wel minder effectief."

Vertrouwen speelt dan ook een belangrijke rol. Stephan: "Als je kijkt naar de prijzen die sommige prijsvechters aanbieden, dan kan je je afvragen wat het verdienmodel van die kliniek is. Je hoeft heus niet de hoofdprijs voor botox te betalen, maar het kan soms ook geen kwaad om kritisch te zijn en je af te vragen hoe het mogelijk is dat de botox zo goedkoop is."

Dan is er nog het gerucht van de Chinese botox. Oftewel: goedkope, niet goedgekeurde botox: "Als je het zeker wilt weten, dan moet je gewoon vragen welk merk er gebruikt wordt. En of ze de botox in jouw bijzijn willen oplossen. Dan kan je het met je eigen ogen zien."

Alhoewel, soms moet je net even iets verder kijken dan je neus lang is. "Het gaat niet alleen om het merk botox dat wordt gebruikt. De kwaliteit van de overige middelen zoals de naalden, het oplosmiddel dat gebruikt wordt, de hygiëne in de kliniek en de nazorg maken het verschil tussen een goede en een minder goede kliniek. En dat zie je niet altijd aan de buitenkant."

Furrow op Instagram