arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
botox-sporten-2

Sporten na botox

Botox is niet geheel zonder risico. Ook al is de kans op een hangend ooglid klein, die wordt een stuk groter als je meteen na je botoxbehandeling de sportschool in duikt. Cosmetisch arts Tom van Eijk: “In 1989 toen botox voor het eerst werd gebruikt voor cosmetische ingrepen, was het advies om minimaal drie dagen lang niet plat te gaan liggen, niet te sporten en zelfs een aantal nachten rechtop te slapen. Inmiddels is dit beperkt tot zes uur na de behandeling, maar nog steeds moet je rekening houden met het feit dat de botox zich kan verspreiden.”

Na de behandeling duurt het een aantal uren voordat de botox door je zenuwen is opgenomen. “In die periode wordt het afgeraden om te sporten, maar bijvoorbeeld ook om naar de sauna te gaan of om onder de zonnebank te gaan liggen, om eventuele complicaties te beperken.”

botox-sporten-1

Hangend ooglid

“Het is ook niet wetenschappelijk aangetoond dat het ineens helemaal misgaat als je binnen drie uur na je botoxbehandeling de sportschool in duikt. En daar komt bij dat het uiteindelijk ook moeilijk te bepalen is, want uiteindelijk reageert iedereen weer anders.”

Maar volgens Tom van Eijk ligt het niet alleen aan wat je erna doet, ook tijdens de behandeling kan er van alles misgaan. “Het heeft voornamelijk te maken met waar je de botox injecteert. Als je te diep prikt dan heb je geen controle over hoe de botox zich verspreidt. Met eventueel een hangend ooglid tot gevolg.”

botox-sporten-3

Sportschool

Ook als zes uur na je botoxbehandeling beide ogen nog op de goede plek zitten en er geen wenkbrauwen omhoog zijn geschoten, zul je als er een blauwe plek in het spel is, toch nog voorzichtig moeten zijn. “Een blauwe plek kan verergeren door te sporten, naar de sauna te gaan en ook de zonnebank is vanwege de warmte verboden terrein.”

Niet alleen omdat het met een blauwe plek in je gezicht meteen duidelijk is dat je een botoxbehandeling hebt ondergaan, maar omdat dit ook weer voor andere bijwerkingen kan zorgen.

Furrow op Instagram