arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
make-up-botoxbehandeling

Nadelen botox

Nadelen botox

Het werkt preventief, je bent binnen een mum van tijd van je (frons)rimpel af en aangezien je de tijd even stil zet, heb je er op lange termijn ook profijt van. Maar ‘elk voordeel heb z’n nadeel’, en dat geldt helaas ook voor botox. Cosmetisch arts Bart Biermans: “Krijg je te maken met één van de bijwerkingen zoals een hangend ooglid dan zijn er bij botox weinig mogelijkheden om dit op te lossen.”

Nadelen botox

Eén van de gevaren van botox is, dat als het er eenmaal in zit, je het er niet meer uit krijgt. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld fillers met hyaluronzuur, die je met behulp van hyaluronidase weer kunt oplossen, is er tegen het eiwit van botox namelijk weinig te doen. Je kunt soms wel wat corrigeren, maar vooral aan hangende oogleden is bijna niets te doen.”

Ook als je niet kunt wennen aan het niet bewegen van je spieren of je vindt het resultaat te onnatuurlijk, dan zit er niks anders op dan ‘wachten’. “Als je niet tevreden bent met het uiteindelijke resultaat van de behandeling, dan zit er niks anders op dan de botox te laten uitwerken.” Gelukkig is de botox meestal binnen drie maanden weer uitgewerkt. Bart: “Maar in het meest ongunstige geval zit je er 6 maanden mee opgescheept. En er is ook niks wat je kan doen om ervoor te zorgen dat de botox sneller is uitgewerkt.”

botox-migraine-2

Nadelen botox fronsrimpel

En dan kan het nog zijn dat je te maken krijgt met extra rimpels door botox. Denk aan de beruchte bunny lines (botox neus) die kunnen ontstaan en ook het behandelen van de kraaienpootjes met botox kan voor nieuwe rimpels zorgen. “Door compensatie kan het zijn dat er dan een rimpel ontstaat bij je wenkbrauw. Maar net als bij de bunny lines, zijn deze alleen zichtbaar bij beweging. Hierdoor kan het zijn dat je ze op de koop toe neemt.”

Nadelen botox

Maar het komt regelmatiger voor dat botox te goed werkt. “Het resultaat kan verslavend werken. Als je eenmaal hebt gezien wat je kunt bereiken met botox, en je bent er blij mee natuurlijk, dan is de kans groot dat je niet meer zonder kan. “En dat kan je ook als een nadeel zien.”

Hoewel je ook makkelijk een tijd zonder botox kan, is het waarschijnlijker dat je, zodra de botox (bijna) uitgewerkt is, weer een nieuwe afspraak bij je cosmetisch arts gepland hebt. Bart: “Je raakt al snel gewend aan het strakke effect van botox en dan kan je meestal ook niet meer zonder.” En daarnaast beperkt het zich ook niet altijd tot één zone, maar smaakt het naar meer. “Dus én je fronsrimpel én je kraaienpootjes of een combinatie van voorhoofd en fronsrimpel.” 

Furrow op Instagram