arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
botox-bij-littekens-1

Littekens behandelen met botox

Bij de behandeling van littekens kun je kiezen voor siliconengel, een laserbehandeling, een chemische peeling, OPL, of een chirurgische correctie (plastisch chirurg), maar botox staat daar meestal niet tussen. Toch wordt botox steeds meer gebruikt bij de behandeling van littekens. Esthetisch arts Stephan Marks: "Botox is op meerdere manieren toepasbaar en je kunt het bijvoorbeeld perfect gebruiken na een laserbehandeling ter ondersteuning van het genezingsproces"

Door voor of na de behandeling je spier te verslappen met botox creëer je rust, waardoor je huid na de laserbehandeling de mogelijkheid krijgt om beter te genezen.

Botox

In eerste instantie wordt botox bij littekens namelijk vaak gebruikt in combinatie met een cosmetische ingreep. “De 1540 laser is toch wel het meest voor de hand liggend bij littekens. Door voor of na de behandeling je spieren te verslappen met botox creëer je rust, waardoor je huid na de laserbehandeling de mogelijkheid krijgt om beter te genezen. Je kunt deze toepassing enigszins vergelijken met gips voor een gebroken arm. De rust komt de genezing ten goede."

Vooral bij nieuwe littekens kan botox uitkomst bieden: "Het voordeel is dat botox ook de fibroblasten remt en hiermee ook de aanmaak van collageen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar na een verwonding (of operatie) kan te veel collageen zorgen voor overmatige littekenvorming en zo een verdikking veroorzaken."

Nieuwe littekens

Maar zelfs voor een litteken dat al jaren oud is, kun je botox inzetten: "Je kunt het gebruiken om bestaande littekens minder zichtbaar te maken. Soms bevindt een litteken zich net op een onhandige plek waar veel beweging is. Door dit gebied te verslappen kun je ervoor zorgen dat het litteken minder opvalt."

Het nadeel is dat je deze techniek niet overal kunt toepassen. "Bij een litteken op je voorhoofd of rond je wenkbrauwen is het ideaal, maar op je wangen wordt het lastig, omdat je hier geen botox kunt gebruiken."

Voorkomen is beter dan genezen

En dan is er nog de preventieve werking van botox: "Na de behandeling van rokerslijntjes met bijvoorbeeld een laser kun je, naast het wegnemen van de oorzaak (stoppen met roken!), met behulp van botox het ontstaan van nieuwe lijntjes voorkomen. En in het geval van kraaienpootjes is botox ook zeker aan te raden."

Furrow op Instagram