arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
lachrimpels-kraaienpootjes-2

Lachrimpels vs. kraaienpootjes

Eén pot nat zou je op het eerste gezicht misschien denken, aangezien lachrimpels en kraaienpootjes allebei rond je ogen zitten en stiekem best schattig zijn. Toch kun je ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken én als je ze wilt behandelen vragen ze ook nog eens om een totaal andere aanpak. Cosmetisch arts Hayri Hortoglu, Amstelzijde Kliniek: “Kraaienpootjes zijn de radiale lijnen aan de buitenkant van je ogen en lachrimpels bevinden zich onder het oog.”

Voor je kraaienpootjes en je lachrimpels geldt wel dat ze worden veroorzaakt door één en dezelfde spier. “Het samentrekken van de musculus orbicularis oculi, oftewel de sluitspier rond je oogleden is voor beide rimpels verantwoordelijk. Alleen is het zo dat bij lachrimpels een dunnere huid en de spieren in je wang ook een rol spelen.”

Kraaienpootjes

Bij de behandeling van kraaienpootjes is er geen enkele twijfel: “Met behulp van botox kun je deze rimpels aan de zijkant van je ogen verminderen. Soms kan het ook nog nodig zijn om met een filler hardnekkige kraaienpootjes op te vullen.”

lachrimpels-kraaienpootjes-3 Bij je lachrimpels moet je juist weer heel voorzichtig met botox zijn: “Het is een mogelijkheid om het samentrekken van de spier met botox enigszins te beperken, maar te veel verslapping kan het probleem ook verergeren.” Te weinig beweging kan namelijk ook een verstoring van je lymfe-afvoer veroorzaken. Hayri: “Hierdoor ontstaat er een vochtophoping onder je ogen, met wallen tot gevolg. Het gebied onder je ogen is soms lastig te behandelen. Je moet als arts precies weten wat je doet en er is weinig ruimte voor fouten.” lachrimpels-kraaienpootjes-1

Lachrimpels opvullen

Een andere mogelijkheid is om je lachrimpels op te vullen met een filler. “Een filler met hyaluronzuur trekt vocht aan, waardoor fijne lijntjes en rimpels minder worden. Maar ook hiervoor geldt dat voorzichtigheid geboden is. Als je gevoelig bent voor vochtophoping onder je ogen, is een filler in dit gebied niet altijd de beste keus.” Het is de combinatie van factoren die de behandeling van lachrimpels zo complex maakt: “Volumeverlies onder je ogen en de spierwerking daarop, maar je hebt daarnaast ook vaak met pigmentverschuivingen en donkere kringen te maken.” En soms is het ook gewoon een kwestie van huidverbetering: “In dat geval is de fractionele laser het overwegen waard. Hiermee stimuleer je de aanmaak van collageen in de onderhuidse lagen, met een huidverstrakking van het onderooglid zelf.” In tegenstelling tot de behandeling van kraaienpootjes geldt dat er voor je lachrimpels helaas geen sprake is van ‘one size fits all’. “Het is vooral heel belangrijk om te goed te analyseren wat de onderliggende oorzaak is.”

Furrow op Instagram