arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Furrow.nl

Is botox ongezond?

Is botox ongezond?-2

Is botox ongezond?

Botox wordt steeds normaler, maar het blijft nog steeds een cosmetische ingreep. Sommige mensen vinden de naalden eng, anderen zijn weer bang om hun mimiek te verliezen, maar het grootste bezwaar tegen botox is dat er toch iets onnatuurlijks in het lichaam wordt gespoten. De vraag voor veel mensen is dan ook of het veilig is om botox te gebruiken. En als de botox na een aantal maanden is uitgewerkt, waar is het dan eigenlijk gebleven? Alleen al de vragen rondom botox zorgen voor een diepere fronsrimpel. Tijd voor de antwoorden:

Wat blijft botox?

Zodra je je rimpels met botox laat behandelen wordt deze opgenomen het door het uiteinde van de zenuwen. Maar waar het uiteindelijk naartoe gaat, is eigenlijk onbekend. De botox verspreidt zich sowieso door je lichaam. Er is onderzoek gedaan met ratten, waarbij botox in één poot werd geïnjecteerd, maar uiteindelijk ook in de andere poot is teruggevonden. Het grootste gedeelte wordt natuurlijk opgenomen door de zenuwen waarbij je de vloeistof injecteert, maar de kans is groot dat er een molecuul zal verdwalen en gaat rondreizen in je lichaam. Dit betekent trouwens niet dat je bang hoeft te zijn dat je ineens je linkerarm niet meer kan bewegen vanwege botox.

Is botox ongezond?

De grote vraag: is botox ongezond?

Botox is echt niet ongezond als je het gebruikt voor cosmetische doeleinden (lees: om van je rimpels af te komen). Er worden namelijk hele lage doseringen gebruikt om de spieren in je gezicht te verslappen. In de neurologie (bijvoorbeeld bij spierspasme) worden voor de behandeling veel hogere doseringen gebruikt. En er zijn heel veel studies gedaan door de grootste leverancier van botox, Allergan met meer dan 10.000 personen en daar komen geen bijzondere gezondheidsrisico’s uit naar voren.

Botox als je zwanger bent

Toch is het zo dat je wel voorzichtig met botox moet zijn als je zwanger bent, of als je borstvoeding geeft, omdat de effecten op lange termijn nog niet helemaal duidelijk zijn. Dus dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en je tijdens je zwangerschap niet laten behandelen. Trouwens, meestal als je zwanger bent, ben je vaak toch wat zwaarder, dus heb je automatisch minder snel last van (nieuwe) rimpels.

Heb je net een botoxbehandeling gehad en kom je erachter dat je zwanger bent, dan is het altijd goed om dit bij je huisarts te melden. Botox wordt ongeveer binnen 6 uur door je lichaam opgenomen, dus in principe hoef je je weinig zorgen te maken. En ben je zwanger geworden twee weken (of meer) na je botoxbehandeling? Dan hoef je niet echt in de stress te zitten: alle botox is al opgenomen en afgevoerd, maar meld het voor de zekerheid wel aan je begeleidende arts.

Zijn er bijwerkingen van botox?

Een aantal bijwerkingen zijn heel misschien nog niet bekend, of ze worden nergens geregisteerd. De meeste mensen die botox gebruiken, zijn net iets ouder en dan beginnen er ook andere kwaaltjes mee te spelen. Veel mensen leggen de link tussen vage kwaaltjes en botox niet. Ben je een aantal dagen na de behandeling misselijk, dan leg je niet automatisch een verband met de botox. Hierdoor blijven sommige kwaaltjes onbekend. En de cosmetisch artsen vragen er trouwens niet standaard naar. Hierdoor is de controle op eventuele bijwerkingen ook lastig bij te houden. Meld kleine kwaaltjes na een botoxbehandeling dus altijd voor de zekerheid bij je cosmetisch arts of plastisch chirurg.

Ben jij bang voor eventuele bijwerkingen van botox, of durf je het wel aan?

 

 

Furrow op Instagram