arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Ik beken, ik gebruik botox!

Ik beken: ik gebruik botox!

Mattie Valk, Angela Groothuizen, Ronald de Boer, Isa Hoes en Linda de Mol: steeds meer BN'ers geven toe dat ze botox gebruiken en het taboe lijkt dan ook over zijn hoogtepunt heen. Zelfs in sportprogramma's wordt het onderwerp uitvoerig besproken.
Esthetisch arts Stephan Marks: "Ondanks dat het tegenwoordig volkomen normaal is om over botox te praten, is het nog steeds niet iets wat je van de daken schreeuwt of op je Facebookpagina schrijft."

"Jongeren praten nu eenmaal makkelijker over botox en fillers. Mede dankzij idolen zoals Kylie Jenner wordt het opvullen van je lippen soms als statussymbool gezien. Dat is echt anders onder de de vijftigplussers."

Botox wordt toch nog enigszins gezien als valsspelen. "Het blijft toch een cosmetische ingreep. Het is anders dan het verven van je haren of het bleken van je tanden."
En botox is natuurlijk ook een 'gif'. "Het is een beladen onderwerp, maar het lijkt erop dat het taboe rondom botox langzaam verdwijnt en er inderdaad meer over gesproken wordt."
Zowel in positieve als in negatieve zin. "Helaas wordt er soms onnodige paniek of angst gezaaid en de risico's uit hun verband getrokken."

Botox is geen product meer van de 'happy few'. "Het is inderdaad toegankelijker geworden. Dat heeft zowel met het aantal klinieken als met de prijs te maken."
En diezelfde toegankelijkheid heeft er waarschijnlijk ook toe geleid dat steeds meer BN'ers hun botoxgebruik (schoorvoetend) toegeven. "Als één schaap over de dam is, volgen er meer. Het lijkt er inderdaad op alsof het onderwerp langzaam uit het verdomhoekje komt."

Kylie Jenner

Ook de nieuwe generatie lijkt meer open over cosmetische ingrepen. "Jongeren praten nu eenmaal makkelijker over botox en fillers. Mede dankzij idolen zoals Kylie Jenner wordt het opvullen van je lippen soms zelfs als statussymbool gezien. Dat is echt anders onder de de vijftigplussers."

Dat het onderwerp bespreekbaar is geworden, wil nog niet zeggen dat het gebruik van botox wordt toegejuicht. "In ieder geval niet in de grote hoeveelheden zoals je soms in de media ziet. En zo hoort het ook: less is more."

En voor alle BN'ers die botox gebruiken en er niet publiekelijk over praten. Stephan: "Zij geven in zekere zin ook het goede voorbeeld. Als het goed gedaan is, zie je botox namelijk niet of nauwelijks."

Furrow op Instagram