arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
botoxnaald

Hoe dik is een botoxnaald?

Hoe dik is een botoxnaald? En is het zo dat met een dunne naald de behandeling minder pijn doet?

Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: “De naald die tijdens een botoxbehandeling wordt gebruikt wordt, is echt extreem dun. Dat betekent trouwens niet dat een botoxbehandeling geen pijn doet. De angst is vaak het grootste gedeelte van de pijn.”

Maar door een dunne naald te gebruiken, verminder je ook de kans op eventuele complicaties: "Hoe dan ook, zul je met een naald in de huid moeten prikken en hiermee creëer je altijd een klein defect. Om dit (micro)trauma te beperken, zal ik altijd voor de minst dunne naald kiezen. Hiermee is de behandeling niet alleen minder pijnlijk, maar verminder je ook eventuele risico's."

Blauwe plekken

Zo is de kans op littekens kleiner, maar kunnen ook blauwe plekken voorkomen worden. "Natuurlijk bestaat er altijd de mogelijkheid dat je een bloedvaatje raakt, maar met een dunne naald kun je wel eventuele bijwerkingen beperken. Dat is de reden dat ik er altijd voor kies om met Micro-Fine-naaldjes te werken. Je kunt met deze naaldjes zo nauwkeurig werken, dat de kans op een bloeduitstorting bijvoorbeeld minimaal is."

Deze Micro-Fine-naaldjes zijn niet alleen heel dun (13 gauche), maar hebben ook een perfecte lengte: "Hierdoor kun je de botox heel oppervlakkig injecteren en zul je nooit te diep in de huid prikken."

Toch staat niet elke arts te springen om met deze naalden te werken. "Het probleem is dat ze relatief duur zijn. Niet alleen in aanschaf, maar ook in gebruik. Je kunt er de botox namelijk niet rechtstreeks mee optrekken en dat betekent dat je meerdere handelingen moet verrichten en dit kost tijd. In klinieken waarbij het draait om volume (zo veel mogelijk cliënten per uur) zal dan ook niet snel voor dit soort naalden worden gekozen."

En ook de inhoud van de spuit zelf is van invloed: "Je kunt maximaal 0,5 ml per keer gebruiken en je kunt hem ook niet hergebruiken. In het geval van de frons waarbij je niet veel botox gebruikt, is dit niet erg, maar bij botox oksels zul je meerdere naalden moeten gebruiken. En dat is prijstechnisch niet de meest voordelige keuze."

Dat wil niet zeggen dat andere naalden niet geschikt zijn: "Welke naald wordt gebruikt is vaak een kwestie van voorkeur van de arts."

Furrow op Instagram