arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Hardlopen na botox

Hardlopen na botox

De vraag is of je überhaupt moet gaan rennen, aangezien elke kilometer garant staat voor minimaal één rimpel, maar het advies is om niet meteen te gaan hardlopen na je botoxbehandeling. Esthetisch arts Stephan Marks: "In ieder geval niet de eerste 6 uur na de behandeling."

Zolang de botox nog niet (volledig) is opgenomen, kan het zich namelijk nog verspreiden. “In 1989, toen botox voor het eerst gebruikt werd voor cosmetische ingrepen, was het advies om minimaal drie dagen lang niet plat te gaan liggen, niet te sporten en zelfs een aantal nachten rechtop te slapen."

Inmiddels is dat advies beperkt tot zes uur. "En soms zelfs nog langer. Zo wordt geadviseerd om zelfs twee weken te wachten met een bindweefselmassage. Misschien is het wel een beetje te veel van het goede, maar je wilt uiteindelijk geen enkel risico nemen, toch?"

IPL/OPL

Ook bij IPL/OPL wordt aangeraden om minimaal 14 dagen te wachten. "Het is misschien niet wetenschappelijk aangetoond dat de botox zich in deze periode kan verspreiden, maar ook hiervoor geldt of je niet gewoon beter even kan wachten."

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. "Uit dierproeven is gebleken dat de botox zich over een groot gebied kan verspreiden. " Dat klinkt trouwens erger dan het is. "Hoe groter het oppervlak, hoe kleiner de consequenties. Maar zelfs dan wil je nog steeds voorkomen dat de botox zich verplaatst."

Hardlopen

Even niet hardlopen, dus. “Het wordt niet alleen afgeraden om de eerste zes uur na de behandeling te gaan hardlopen, maar ook om naar de sauna en/of zonnebank te gaan. En ook drukverhogende activiteiten zou ik even uitstellen."

En de ene zone is de andere niet: "Bij kraaienpootjes is de kans op een hangend ooglid een stuk minder groot dan bij je voorhoofd. En hetzelfde geldt voor je frons, die is ook niet echt risicovol."

En mocht je (per ongeluk) toch zijn gaan hardlopen, dan is er nog steeds geen man overboord. “Er is geen keihard bewijs dat het ineens helemaal misgaat als je binnen zes uur na je botoxbehandeling de sportschool in duikt. Het kan ook gewoon goed gaan. En daar komt bij dat het sowieso moeilijk te zeggen is, want uiteindelijk reageert iedereen weer anders.”

Furrow op Instagram