arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
hangend-ooglid-voorkomen

Hangend ooglid na botox

Het kan de beste overkomen: een hangend ooglid na botox. Cosmetisch arts Tom van Eijk: “Een hangend ooglid is een bijwerking van een verkeerd geplaatste injectie bij de fronsrimpel. Niet te verwarren met hangende wenkbrauwen. Dit is namelijk een eventuele bijwerking van botox in het voorhoofd.”

Bij de behandeling worden er ongeveer vijf tot zes injecties rond je fronsrimpel geplaatst, waarbij het de buitenste injectie is, die het meeste risico geeft. “Een hangend ooglid kan ontstaan als je de botox boven de wenkbrauw te diep injecteert, waardoor de botox zich te veel verspreidt.”

Hangend ooglid

Vlak boven de wenkbrauw is het juist de bedoeling dat je heel oppervlakkig prikt. Tom: “Het weefsel dat zich boven je wenkbrauw bevindt is zo soepel, dat als je de botox te diep injecteert het makkelijk kan zakken richting je ogen.”

Het is de musculus levator papebrae superioris die problemen veroorzaakt. “Deze spier gebruik je om je ogen open te houden.” En ondanks dat hij zich niet in de buurt van je fronsrimpel bevindt, kan hij toch toch voor een hangend ooglid zorgen. “Vanwege een verkeerde injectietechniek kan de botox zich verspreiden en de levator papebrae verlammen. De ervaring van de arts speelt dus wel degelijk een rol.”

Hangend oogleden tips

Geen reden tot paniek, met behulp van acetylcholinesteraseremmer kun je de symptomen van een hangend ooglid bestrijden: Tom: “Met dit antigif kan je werking van de botox voor een deel tenietdoen. Maar verwacht geen wonderen, acetylcholinesteraseremmer kan meer het verschil maken tussen wel of niet naar kantoor gaan (of wel of niet op televisie verschijnen). Leuk is anders, maar je kunt ook gewoon een paar weken wachten. Meestal verdwijnt een hangend ooglid binnen twee weken vanzelf weer.”

Hangend ooglid voorkomen

In principe zitten er altijd risico’s aan een cosmetische behandeling: “Botox in je voorhoofd zorgt altijd voor een verlaging van je wenkbrauwen. Dat betekent dat je in het begin altijd terughoudend moet zijn en voorzichtig moet doseren. Dat is ook de reden dat je meestal na twee weken altijd moet terugkomen voor een touch-up.”

Het kan zijn dat je enigszins terughoudend bent om nog een keer je fronsrimpels te laten behandelen. “Het is sowieso verstandig om contact op te nemen met je cosmetisch arts als je te maken hebt met bijwerkingen. Er wordt namelijk exact bijgehouden op welke plaats er botox geïnjecteerd is en hoeveel eenheden er zijn gebruikt. Bij een vervolgbehandeling is het dan goed om te kunnen zien wat er misgegaan is.”

“Laat je niet afschrikken. In de meeste gevallen gaat het gewoon goed. Een hangend ooglid is namelijk goed te voorkomen.”

 

Furrow op Instagram