arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
De ideale leeftijd voor botox

Is 27 jaar de ideale leeftijd voor botox?

Te jong, te oud, te dik, te dun: is er een ideale leeftijd voor botox? Dermatoloog Elian Brenninkmeijer: "Het is eigenlijk niet te zeggen op welke je leeftijd je het beste met botox kan beginnen."
Je kan het beste starten met botox zodra de eerste rimpels zich aandienen. "Dat kan rond je twintigste zijn, maar ook pas ver na je dertigste. Op welke leeftijd dat exact is kan je niet voorspellen."

In de wandelgangen wordt 27 jaar de ideale leeftijd voor botox genoemd. "Rond je vijfentwintigste neemt de aanmaak van collageen en elastine af, maar het duurt vaak nog jaren voordat de eerste fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Het is gewoon niet te zeggen. Je zou 27 jaar als gemiddelde leeftijd aanhouden, omdat dan vaak de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar worden, maar het is gewoonweg niet te voorspellen."

Te jong

Je kunt wel te jong zijn voor botox. "Wettenlijk gezien moet je minimaal 18 jaar zijn voor een cosmetische botoxbehandeling, maar als je nog geen rimpels hebt, heeft het geen enkel nut. Echt niet, een botoxbehandeling is dan echt weggegooid geld."
En minder onschuldig dan het lijkt. "Botox kost geld. Geld wat je vaak op jonge leeftijd niet hebt. Het kan zijn dat je dan de verkeerde beslissingen neemt. Prijzen van 100 euro voor de lippen van Kylie Jenner of botox voor 75 euro per zone zijn niet reëel. Je moet je dan echt afvragen hoe het kan dat de prijzen zo laag zijn. En of je dat dan wel moet willen."

En nog een reden om niet te jong met botox te beginnen: "Geen enkele cosmetische ingreep is zonder risico. Als er sprake is van een complicatie, dan is deze meestal tijdelijk, maar de vraag is of je dat risico wilt lopen als je nog bijna geen rimpels hebt."

Te oud

Ook niet ideaal is om op je zestigste ineens met botox te beginnen. "Nogmaals, er is geen perfecte leeftijd, maar als je hele diepe rimpels hebt dan is botox meestal niet voldoende. Als je de rimpels helemaal wilt verwijderen, zul je meer moeten doen."
En meer is niet altijd beter. "Less is more, ook voor botox. Als een diepe rimpel niet helemaal verdwijnt met botox, ben je eigenlijk net iets te laat begonnen. Dat is niet per se slecht, want het kan ook juist een extra mooi en natuurlijk resultaat geven." (Zie video: Stop met botox!).

De ideale leeftijd voor botox

Geen ideale leeftijd voor botox dus? "Zodra de eerste fijne lijntjes en rimpels ontstaan, dan kan je ervoor kiezen om deze heel subtiel te verminderen met botox."
En staar je niet blind op botox. "Vergeet ook niet om de conditie van je huid op peil te houden, zodat het geheel in balans blijft."

Furrow op Instagram