arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
4-gevaarlijkste-behandelingen-1

De 4 gevaarlijkste cosmetische behandelingen

Aan elke cosmetische ingreep zitten risico’s verbonden, maar toch springen sommige er net even bovenuit. Dit zijn ze: de 4 gevaarlijkste cosmetische behandelingen.

Filler in je fronsrimpel

De kans dat er iets gebeurt is 0,001%, maar als het misgaat, dan gaat het ook goed mis. “Er bestaat de mogelijkheid dat de huid afsterft, maar ook bij deze behandeling bestaat de mogelijkheid dat je blind wordt. Het is niet voor niets dat het gebruik van fillers in de fronsrimpel afgeraden wordt.”

Toch zul je soms, als botox onvoldoende resultaat geeft, ook fillers moeten gebruiken om de fronsrimpel te verminderen. “Het gaat dan ook wat ver om fillers in deze regio helemaal te verbieden, maar niet elke filler is geschikt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je voor de fronsrimpel een hyaluronzuurfiller gebruikt en bijvoorbeeld niet voor Radiesse kiest. Daarnaast is voorzichtigheid geboden, maar als je je aan bepaalde regels houdt, dan beperk je de risico’s.”

Botox voorhoofd

Het is vrij makkelijk om de rimpels in je voorhoofd met behulp van botox te verminderen, maar het is een stuk moeilijk om deze behandeling ook zonder hangende wenkbrauwen te laten verlopen. “Botox in je voorhoofd zorgt altijd voor een verlaging van je wenkbrauwen.” 

Voorkomen is beter dan genezen, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld fillers met hyaluronzuur (die je met behulp van hyaluronidase weer kunt oplossen) is er tegen het eiwit van botox namelijk weinig te doen. “Je kunt soms nog wel wat corrigeren, maar vooral aan een hangend ooglid is niet altijd iets te doen.”

“Bij deze behandeling is het belangrijk om de botox zo te verdelen dat je de wenkbrauwen ietwat lift om het zakken van de frontalis te compenseren. Je zult op zoek moeten gaan naar de juiste balans. Dat betekent dat je in het begin altijd terughoudend moet zijn en de botox voorzichtig moet doseren. Dat is ook de reden dat je meestal na twee weken altijd moet terugkomen voor een zogenoemde touch-up.”

4-gevaarlijkste-behandelingen-2

Liquid facelift

Zodra er veel hyaluronzuur in het spel is, is de kans op bijwerkingen groot. “Überhaupt is het risico bij een fillerbehandeling een stuk groter dan bij botox. Vooral bij een liquid facelift, waarbij er grote hoeveelheden fillers gebruikt worden, is er kans op infectie.”

Het grote voordeel van een liquid facelift is dat je niet onder het mes hoeft, maar er komen wel een hoop naalden bij kijken. De manier van injecteren speelt bij deze behandeling dan ook een belangrijke rol. “Om blauwe plekken te voorkomen, wordt er bij deze behandeling vaak gekozen om te werken met een canule. Maar aan deze stompe naald zitten niet alleen maar voordelen, want je vergroot hiermee wel het risico van de behandeling. Een canule beschadigt namelijk het weefsel niet, maar verstoort wel de bloedsomloop, waardoor een bacterie makkelijker zijn gang kan gaan.”

Wallen

Het verminderen van wallen is een enorm populaire behandeling, maar er zitten wel een aantal risico’s aan: “Je moet als arts precies weten wat je doet en er is weinig ruimte voor fouten. Behalve dat er in het gebied veel bloedvaten lopen en de kans op blauwe plekken groot is, is er ook het risico dat je de lymfeafvoer onder de ogen verstoort.”

Ondanks dat het risico klein is, is er bij deze behandeling zelfs kans op blindheid. “Wanneer een filler in een bloedvat wordt geïnjecteerd kan er afsluiting van de bloedtoevoer van het netvlies ontstaan, met tijdelijke of permanente blindheid tot gevolg.” Gelukkig heb je met een filler altijd de mogelijkheid om hem weer op te lossen met hyaluronidase en hiermee ook eventuele bijwerkingen te verminderen. “Hiermee verdwijnt hopelijk het probleem, maar 100% garantie is er natuurlijk nooit.”

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram