arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
chinese-botox-2

Chinese Botox

Chinese Botox

Als je van je fronsrimpel, kraaienpootjes of rimpels in je voorhoofd verlost wilt worden, kun je er in Nederland wel een beetje van uitgaan dat de cosmetisch arts hiervoor één van de 3 botoxmerken uit de (koel)kast pakt.

Naast Botox zijn er in Nederland ook nog 2 andere botoxmerken op de markt, zoals Bocouture en Dysport.

Ondanks dat het 3 verschillende merken zijn, bevatten ze alle drie botulinetoxine type A, de stof die er verantwoordelijk voor is dat de spieren tijdelijk worden uitgeschakeld, waardoor nieuwe rimpels worden voorkomen en bestaande rimpels verminderen.

Chinese Botox

Toch is het zo dat er naast de 3 botoxmerken ook verschillende soorten merkloze Botox op de markt zijn. Omdat deze producten vaak afkomstig zijn uit het Verre Oosten en niet in Nederland verkrijgbaar zijn, worden ze in de volksmond ook wel ‘Chinese Botox‘ genoemd.

Het grootste probleem met Chinese Botox is dat het nergens geregistreerd is. Botox valt onder de geneesmiddelenwet en de productie van botulinetoxine gebeurt daarom onder zeer strikte voorwaarden. Zo moet de botulinetoxine bijvoorbeeld eerst gezuiverd worden. Omdat Botox onder deze wet valt, wordt op dit zuiveringsproces streng toezicht gehouden.

FDA-goedkeuring

In Amerika bijvoorbeeld moet een medicijn eerst de zogenoemde FDA-goedkeuring hebben voordat een middel überhaupt gebruikt mag worden. Dit is een lang en zeer kostbaar proces.

chinese-botox

Bij Chinese Botox is de fabrikant niet bekend of wordt het product niet in Europa en Amerika erkend. Het mag dus officieel niet verkocht worden en is vanzelfsprekend illegaal op de markt.

Toch moet je er volgens cosmetisch arts Joost Kroon niet meteen van uitgaan dat merkloze Botox slechter is dan de 3 grote botoxmerken. Het probleem is eerder dat er volgens hem meestal niet veel onderzoek naar gedaan is: “Botox, Bocouture en Dysport zijn merken van farmaceutische bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan en uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar hun producten voordat ze ze op de markt brengen. En eventuele bijwerkingen van erkende merken worden ook geregisteerd “. 

En goedkoop is vaak ook duurkoop in het geval van ‘Chinese Botox’. Deze botox wordt namelijk in de meeste gevallen kant-en-klaar aangeleverd. Hierdoor weet je niet precies hoeveel botulinetoxine er exact in zit en is de kans groot dat je te maken hebt met een verdunde versie. Je kunt er bijna vergif op innemen dat het een stuk sneller uitgewerkt is dan de erkende merken.

 

Furrow op Instagram