arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
botox veilig

Botox, is dat nu wel zo veilig?

Een hangend ooglid, een blauwe plek of in het geval van net iets te veel botox kan de buitenwereld niet meer zien of je boos, verdrietig of verbaasd kijkt (frozen face!). Dat een botoxbehandeling niet geheel zonder risico's is, wist je waarschijnlijk al, maar ook de invloed op je hersenen is iets om over na te denken, aangezien recentelijk is aangetoond dat botox ook je inlevingsvermogen kan beïnvloeden.

Esthetisch arts Stephan Marks: "De effecten van botox op lange termijn zijn nog niet bekend. Het is inderdaad ook niet helemaal duidelijk wat voor invloed het op je zenuwuiteinden én hersenen heeft, aangezien het niet bekend is waar de botox blijft als het wordt afgebroken. We weten het gewoonweg niet."

Lange termijn

Een blauwe plek en zwelling zijn één van de meest voorkomende (en onschuldige!) bijwerkingen, maar ook slapeloosheid en depressie worden genoemd in de bijsluiter van botox: "De meeste effecten op korte termijn zijn tijdelijk en hangen samen met het werkingsmechanisme van het product."

Vooral de effecten op lange termijn zijn moeilijk te bepalen. "Het is geen onwil van de fabrikant, maar het blijft lastig om aan te tonen. Een wetenschappelijk onderzoek dat 10, 20 of 30 jaar duurt heeft als nadeel dat de deelnemers ervan ouder worden en in de tussentijd ook andere aandoeningen krijgen. De vraag is alleen of die ontstaan zijn door botox of dat ze ouderdomsgerelateerd zijn."

En ook de levensstijl kan de uitkomst van het onderzoek beïnvloeden: "Roken, drinken, sporten, het speelt allemaal mee." Je kunt dan ook niet bij elke bijwerking zomaar botox de schuld geven. "In het geval van een hangend ooglid is de schuldige natuurlijk makkelijk te achterhalen, maar zodra het gaat over het herkennen van emoties, een depressie, hoofdpijn of slapeloosheid dan wordt het al een stuk lastiger om aan te tonen wat de achterliggende reden is."

Botox veilig?

Maar dat geldt trouwens niet alleen voor botox, maar voor elk geneesmiddel. "Eén ding is zeker: je wordt er in ieder geval niet ernstig ziek van en je gaat er ook niet dood aan. In principe zijn de doseringen die worden gebruikt in de cosmetische geneeskunde zo laag, dat de behandeling weinig tot geen risico's met zich meebrengt. Je kunt er dus wel van uitgaan dat botox redelijk veilig is, maar helemaal zeker weet je het niet."

Furrow op Instagram