arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Is botox vegan?

Is botox vegan?

Een simpele vraag met een simpel antwoord: Is botox vegan? Cosmetisch arts Els Vogelpoel: "Nee, botox is niet vegan. Helaas. Botulinume toxine is wel vegan, maar om de veiligheid van het product te garanderen wordt het op dieren getest."

Botox is een geneesmiddel en dat betekent dat het op dieren wordt getest. "In Nederland is het helaas zo dat de wet voorschrijft dat een medicijn op dieren getest moet worden. Voordat het op de markt komt, moet het verplicht op een levend dier zijn getest om risico’s voor de mens te voorkomen."

Naar schatting worden er jaarlijks 300.000 muizen gebruikt om de veiligheid van botox te kunnen garanderen. "Botox wordt voornamelijk in de reguliere geneeskunde gebruikt. Het wordt in grote hoeveelheden gebruikt bij neurologische aandoeningen, die ‘spasmen’ van de aangezichtsspieren veroorzaken en zelfs kinderen met met spastische cerebrale parese krijgen botox toegediend. De cosmetische geneeskunde is maar een klein onderdeel."

Allergan

Fabrikanten Allergan en Merz hebben inmiddels een test ontwikkeld waarbij het eindproduct niet meer op dieren wordt getest. Els Vogelpoel: "In plaats van botox te testen op muizen, wordt het op andere levende celculturen getest. Dat is al een hele vooruitgang. Helaas zijn ze tijdens het productieproces nog steeds verplicht om dierproeven uit te voeren. Botox van Allergan is voor inmiddels voor 95% dierproefvrij. Een stap in de goede richting, alleen is het voor een 'die hard vegan' nog steeds niet goed genoeg."

Andere leveranciers van botox zoals Dysport en Azzulure hebben het afschaffen van dieproeven minder hoog op hun prioriteitenlijstje staan en besteden nauwelijks aandacht aan het onderwerp. "Het is afwachten hoe het zich de komende jaren gaat ontwikkelen."

Vegan botox

Het zal zeker nog wel een aantal jaar duren voordat botox vegan wordt. "Tot die tijd is er ook nog geen echt alternatief. Een laserbehandeling is vegan en een facelift natuurlijk ook, maar hou er wel rekening mee dat de verdoving die bij dit soort behandelingen nodig is, ook op dieren is getest."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram