arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Botox tijdens zwangerschap

Botox tijdens zwangerschap

Meestal ben je tijdens je zwangerschap met andere dingen bezig dan met rimpels en dat is maar goed ook want botox en zwangerschap gaan niet samen. Zodra je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, zul je je cosmetisch arts de komende maanden niet kunnen bezoeken. Natuurlijk wel voor een kop koffie, maar een behandeling zit er niet in.

Maar wat nou als je niet wist dat je zwanger was en je hebt toch botox gebruikt? Of die rimpels storen je stiekem toch zo erg dat je dringend op zoek bent naar alternatieven voor je favoriete rimpelbehandeling tijdens de zwangerschap. De antwoorden op vragen die je je verloskundige niet gemakkelijk durft te stellen:

Mag je tijdens de zwangerschap echt geen botox gebruiken?

Nee, bij de zwangerschap wordt het gebruik van botox afgeraden, omdat er onvoldoende gegevens over bekend zijn. De meeste klinieken geven als richtlijn mee dat je pas 4 weken na een behandeling met botox zwanger mag worden.

Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap is het advies om de injectable niet te gebruiken. Dit is namelijk de meest kwetsbare periode van een zwangerschap, aangezien tijdens deze maanden alle belangrijke organen van de baby worden gevormd.

Als je het goed plant, is er op zich ook geen enkele reden om in die eerste 3 maanden naar de kliniek te gaan, omdat botox minimaal 3 maanden resultaat geeft. Ben je toch zwanger geworden binnen 4 weken na een botoxbehandeling, dan moet je dit sowieso melden aan je begeleidend arts.

Wat zijn de risico’s van botox tijdens zwangerschap?

Er is op zich nog niet zoveel bekend over wat de effecten zijn van botox tijdens de zwangerschap. Dat is ook de voornaamste reden dat het afgeraden wordt. Er zijn wel testen op dieren gedaan en hieruit kwam naar voren dat er geen directe link is tussen eventuele afwijkingen en een enkele botoxbehandeling met cosmetische doseringen.

Omdat er zo weinig over bekend is en er ook geen gegevens bekend zijn bij mensen, wordt het afgeraden om de injectable tijdens zwangerschap te gebruiken. Dit advies geldt trouwens alleen voor vrouwen met een cosmetische indicatie (lees: rimpels). Voor vrouwen die om medische redenen botox gebruiken, geldt dat een eventuele injectie in overleg gaat met de behandeld arts.

Ik wist niet dat ik zwanger was en heb toch botox gebruikt. Wat nu?

Op zich hoef je niet heel erg ongerust te zijn, want in principe zijn er geen aanwijzingen dat als je botox hebt gebruikt tijdes de zwangerschap dat dit schade toebrengt aan de ongeboren vrucht. Uit onderzoek op dieren blijkt namelijk dat de dosis wel extreem hoog moet zijn wil de foetus iets merken van jouw rimpelbehandeling.

Als het gaat om een cosmetische indicatie (lees: rimpels), dan worden er tijdens een behandeling gemiddeld gezien 50 eenheden botox gebruikt. Wil je het echt heel gek maken, dan zou het kunnen zijn dat er maximaal zo rond de 80 eenheden in je gezicht zijn geïnjecteerd. Uit onderzoek met dieren blijkt dat er eventuele risico’s zijn voor de ongeboren vrucht als er meer dan 16 eenheden/kg lichaamsgewicht botox zijn gebruikt. Voor iemand die 70 kilo weegt geldt dus dat er een risico is bij 1120 eenheden in één behandeling.

Je moet trouwens wel even opletten als je botox hebt gebruikt tegen overmatige transpiratie, want dan is de kans groot dat je meer dan 100 eenheden botox hebt gebruikt.

Botox tijdens zwangerschap-4

Wat zijn de alternatieven voor botox tijdens de zwangerschap?

Helaas zijn er geen alternatieven. Je mag tijdens de zwangerschap je rimpels ook niet bestrijden met fillers of met een laser. Het enige gunstige is dat tijdens de zwangerschap de meeste vrouwen vanzelf vocht vasthouden, dus de meeste vrouwen hebben niet eens zo veel behoefte aan botox. De kilo’s die je tijdens deze 9 maanden cadeau krijgt, zorgen er waarschijnlijk voor dat je veel minder last hebt van rimpels.

Mag je tijdens de borstvoeding wel weer botox gebruiken?

Ook tijdens de borstvoeding kunnen je rimpels weelderig telen, want in de meeste landen is het advies om tijdens de borstvoeding ook nog even te wachten met botox. Het gekke is, dat ze in Amerika iets minder voorzichtig zijn, daar geldt soms de ongeschreven regel dat het 2 dagen na een botoxinjectie ‘veilig’ is weer om borstvoeding te geven. Dat zou dus betekenen dat je 2 dagen melk zou kunnen kolven en snel naar de kliniek rennen voor een injectie. In Nederland zou het neerkomen op 4 weken pauze tijdens het borstvoeding, want hier is het advies dat borstvoeding officieel 4 weken na de injectie weer veilig is. Maar ook tijdens deze periode kun je je afvragen hoe blangrijk die ene rimpel daadwerkelijk is.

Furrow op Instagram