arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Botox tegen depressie

Botox tegen depressie

Twee vliegen in één klap: minder rimpels én niet meer depressief. Er zijn aanwijzingen dat botox een depressie kan verminderen. De behandeling is alleen nog off label, oftewel: niet erkend. Esthetisch arts Stephan Marks: "En dat is nog zacht uitgedrukt. Op dit moment is botox tegen een depressie zelfs nog in een experimenteel stadium."

Iedereen is weleens chagrijnig of neerslachtig, maar wanneer dit gevoel minimaal twee weken aanhoudt en er geen enkel teken is van verbetering kan je spreken van een (lichte) depressie. "Er zijn studies waaruit blijkt dat botox voor een vermindering van deze depressieve gevoelens zou kunnen zorgen. Het is alleen nog niet duidelijk waar dit effect op gebaseerd is. En het geldt zeker niet voor iedereen."

Depressieve gevoelens

Er zijn verschillende verklaringen voor. "Botox vermindert migraine en hierdoor voel je je beter. Dat zou indirect voor een afname van depressieve gevoelens kunnen zorgen."
Ook een behandeling van je fronsrimpel kan ervoor zorgen dat je je minder neerslachtig voelt: "Als je minder boos kijkt, ontstaat een andere interactie, waardoor het leuker en gezelliger wordt."

Er is nu nog te veel onduidelijk: werkt het tegen elke depressie, hoe lang houdt het effect aan en als het werkt, wordt het dan vergoed door de verzekering.

Het gaat dus voornamelijk om een indirect effect. "Het zou kunnen zijn dat botox ook invloed op je hersenen heeft en op die manier een depressie kan verminderen, maar dat is niet aangetoond. En de vraag is ook hoe het in je hersenen terechtkomt, dat zou namelijk niet moeten mogen."

Botox tegen depressie

Er is op dit moment nog te weinig onderzoek gedaan naar het (directe) verband tussen een depressie en botox. "Het is moeilijk aan te tonen. Het onderzoek zal in ieder geval zeer gecontroleerd moeten plaatsvinden en elke invloed van medicijnen zoals antidepressiva zal moeten worden uitgesloten."

Dan rijst de vraag of de botox überhaupt het beste medicijn tegen een depressie is. Stephan: "Om een oordeel te kunnen vormen, zul je eerst de resultaten van de verschillende studies moeten afwachten. Er is nu nog te veel onduidelijk: werkt het tegen elke depressie, hoe lang houdt het effect aan en als het werkt, wordt het dan vergoed door de verzekering."

En of de behandeling bij de cosmetisch arts thuishoort. "Als je je fronsrimpel laat behandelen en het bijeffect is dat je er minder neerslachtig van wordt, dan is het mooi meegenomen. Maar je kunt je inderdaad afvragen of het verminderen van een depressie in een cosmetische kliniek thuishoort. Ik denk zelf van niet."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram