arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Botox tegen acne

Botox tegen acne?

Om je fronsrimpel te verminderen, om je voorhoofdsrimpels tegen te gaan of om overmatig zweten te behandelen, maar wist je dat je botox misschien ook kunt gebruiken tegen acne? Esthetisch arts Stephan Marks: "Het is aangetoond dat je met behulp van botox de talgproductie kan remmen en poriën kunt verkleinen en het zou kunnen dat je op deze manier ook acne kunt verminderen. Maar het is een enorme off-labelbehandeling. Oftewel: je hebt van tevoren geen enkele garantie dat het werkt."

In plaats van in de spier, zul je bij deze behandeling de botox in de huid moeten plaatsen: "Het is vooral belangrijk om de botox niet te diep te injecteren, om te voorkomen dat de botox uiteindelijk toch in je zenuwen terechtkomt die van invloed zijn op je spieren."

Mocht het toch gebeuren dan gaat het bij botox tegen acne om minimale eenheden waardoor de impact relatief klein is, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je bijvoorbeeld je voorhoofd niet meer kan bewegen. "En dan is het bij je voorhoofd nog niet eens een regelrechte ramp als je het 'per ongeluk' minder kan bewegen, maar dat wordt natuurlijk een heel ander verhaal als dat gebeurt met je mond. Dat is wel iets om rekening mee te houden."

Grove poriën neus

O, en geld moet ook geen rol spelen. "Botox tegen acne is niet goedkoop en wordt niet vergoed. En je moet deze behandeling meer zien als aanvulling op." Met alleen botox ben je er namelijk niet. “Bij acne moet je vaak verschillende middelen met elkaar combineren. Producten met salicylzuur, benzylperoxide en vitamine A-zuurcrème. En het is ook belangrijk om je te realiseren dat het op volwassen leeftijd allemaal net iets langer kan gaan duren."

Ondanks een waslijst aan tegens, zijn er ook een aantal voors te noemen. "Voor het verkleinen van de grove poriën op je neus biedt botox mogelijkheden. Als blijkt dat laser niet voldoende is en je wilt geen enkele mogelijkheid onbenut laten, dan zou de inzet van botox een optie kunnen zijn."
De kans op eventuele bijwerkingen rond je neus is klein zijn, maar de kans dat de behandeling succesvol is, is niet gegarandeerd. Stephan: "Als je al het andere al geprobeerd hebt en per se geen antibiotica of Roaccutane wilt slikken, dan kan het zeker interessant zijn."

Botox tegen acne

En als de puistjes onderdeel van rosacea zijn, dan kan botox ook een onderdeel van het behandeltraject zijn. "Het feit dat botox de talgproductie remt, de roodheid vermindert en eventueel ontsteking(en) tegengaat, zou inderdaad een reden kunnen zijn om ook botox te gebruiken. Met de nadruk op het woordje 'ook', want botox voor het verminderen van acne en rosacea is en blijft een experimentele behandeling."

Furrow op Instagram