arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Extra zweet door botox?

Extra zweet door botox?

Botox is een zeer effectieve methode om (overmatig) zweten tegen te gaan. De vraag is alleen waar al dat zweet dan blijft als je de zweetklieren onder je oksels uitschakelt.

Esthetisch arts Stephan Marks: "Volgens de bijsluiter komt het vaak voor dat je na de behandeling extra gaat zweten op andere plekken dan je oksels. Vaak betekent 1 op de 10-100 personen."

Deze bijwerking geldt trouwens niet alleen voor botox, maar kan na elke anti-transpiratiebehandeling optreden. "Ondanks dat het een veelvoorkomend verschijnsel is, is de vraag of je er in de praktijk iets van merkt dat je ergens anders meer zweet."

Door je oksels met botox te behandelen schakel je minder dan 2% van je totale zweetoppervlak uit. "Het blokkeert de werking van je zenuwen, waardoor de klieren onder je oksels geen zweet meer produceren. Daarnaast kan je botox ook gebruiken om zweethanden en -voeten te verminderen."

Extra zweten door botox?

Dat uit klinische studie blijkt dat je extra gaat zweten op andere plekken wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk gebeurt. "Dat betekent niet dat je meteen de bijsluiter helemaal moet negeren, maar je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je ineens uit je dijen gaat zweten. De kans daarop is relatief klein."

Dat de bijwerking in de bijsluiter vermeld staat, zegt namelijk niet alles. "Extra zweten op andere plekken na een botoxbehandeling wordt gerapporteerd en op internet lees je ook weleens dat het voorkomt, maar het moet zeker geen reden te zijn om de behandeling niet te doen."

Botox oksels is namelijk een zeer dankbare behandeling. "Gemiddeld zijn er 50 eenheden botox per oksel nodig om ervoor te zorgen dat je minder zweet. Dat maakt de behandeling in verhouding duur, maar je kan echt heel veel profijt van deze behandeling hebben."

Je hebt twee tot vier miljoen zweetklieren, die paar onder je oksel kan je zeker wel missen. "Desnoods alleen in de zomermaanden."

Furrow op Instagram