arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
botox-migraine-1

Vermindert botox migraine?

Vermindert botox migraine?

Migraine is een hoofdpijnsoort waarvan nog steeds niet helemaal duidelijk is waardoor het ontstaat. Ongeveer 10-20% van de Nederlandse bevolking heeft er last van en behalve met hoofdpijn gaat migraine meestal ook gepaard met misselijkheid, braken, lichtflitsen, het niet kunnen verdragen van licht en geluid of andere verschijnselen. Je snapt dat zulke hoofdpijnaanvallen een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Cosmetisch arts Tom van Eijk: “10 jaar geleden ontdekten artsen dat door de behandeling van de fronsrimpel met botox een aantal patiënten ook minder last had van migraine.”

“Veel mensen met migraine beschrijven dat ze last hebben van spanning in hun nek die doorstraalt naar het hoofd en pijn in de frons, of achter het linker- of rechteroog. En dan komt botox om de hoek kijken.”

botox-migraine-2

Botox migraine

Botox zorgt ervoor dat de spanning vanuit de nek wordt geblokkeerd. “Het duurt ongeveer een week, voordat je iets van de behandeling merktIn mijn praktijk geeft 70-80% van de patiënten aan dat de klachten verminderd zijn. Zo zijn de aanvallen veel minder frequent en ook minder heftig. Of ze hebben helemaal geen last van migraine meer.”

Toch is er soms enige twijfel over of de behandeling ook echt werkt. Zo zijn er bijna geen wetenschappelijke studies die aantonen dat botox migraine daadwerkelijk vermindert en wordt ook beweerd dat het eerder gaat om een placebo-effect. Tom: “De plek waar je de botox injecteert is bij deze behandeling enorm belangrijk. Je moet niet zomaar lukraak botox in de fronsrimpel spuiten. Het is namelijk ook bekend dat als je botox op de verkeerde plek injecteert dat je hoofdpijn juist erger wordt.”

Wil je ervoor zorgen dat botox migraine daadwerkelijk vermindert, dan zul je een relatief kleine dosis moeten injecteren in het voorhoofd en de nek. “Hiermee neem je de eventuele bestaande spanning vanuit de nek weg”. Eén van de bijwerkingen van deze behandeling is trouwens wel dat je er jonger uit gaat zien. Ondanks dat er geen grote hoeveelheden botox gebruikt worden, zullen eventuele bestaande rimpels namelijk wel verminderen.

IMG_0870

Botox migraine vergoed

In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Engeland, wordt in Nederland de behandeling van botox migraine niet vergoed. Meestal zijn 20 eenheden botox voldoende (lees: 1 regio) en betaal je ongeveer 195 euro. Je bent dan hopelijk 4-5 maanden van je migraineaanvallen verlost.

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram