arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Botox in een crème

Botox in een crème

Een pijnlijke en dure botoxbehandeling? Totaal overbodig, als je ook botox in een crème kunt kopen. Esthetisch arts Stephan Marks: "Een botoxmolecuul is groot en de vraag is hoe je het door de huid krijgt."
Lastig is misschien zelfs nog een understatement. "De 'botox' heeft ook nog eens een lange weg te gaan. Het moet eerst door je opperhuid, dan door je lederhuid, vervolgens door je vetlaag om uiteindelijk in je spier terecht te komen."

Toch zijn er genoeg producten op de markt die beloven je spieren op dezelfde manier te kunnen ontspannen als botox en zo rimpels verminderen. "Botox is een natuurlijk eiwit dat door de clostridium botulinum bacteriën wordt gemaakt. Door het in je spier te injecteren, en door opname in de zenuwuiteinden, zijn deze tijdelijk niet meer in staat een zogenaamde transmitterstof (acetylcholine) af te scheiden. Hierdoor ontspannen je spieren en verminder je rimpels."

Botox in een crème

Botox in een crème klinkt in ieder geval goed. "Botulinetoxine is een zeer gevaarlijk gif en niet commercieel verkrijgbaar. Om te voorkomen dat botox ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden, wordt hij gecontroleerd verstrekt en alleen gebruikt door een arts."

Geen echte botox dus, maar wel een crème die hetzelfde ontspannende effect zouden hebben en je rimpels tot wel 25% kan verminderen. "Niets is onmogelijk, maar een crème met dezelfde werking als botox is onwaarschijnlijk. Het is uitermate lastig om met behulp van een crème spieren te ontspannen. Daar komt bij dat een crème nooit zo precies is als een naald."
Dat wil niet zeggen dat een botoxcrème helemaal gebakken lucht is. "Oppervlakkige, kleine spieren zoals kraaienpootjes zou je in theorie nog wel kunnen verzachten met een botoxbevattende crème, maar tegen de kracht van bijvoorbeeld je fronsrimpel of de rimpels in je voorhoofd is alleen een botoxbehandeling door een cosmetisch arts opgewassen. Een crème met hetzelfde effect bestaat vandaag de dag (nog) niet."

Revance

Revance heeft een poging gedaan om botox in een crème te stoppen, maar dit product is na jaren research uiteindelijk niet op de markt gebracht. "Voor alle duidelijkheid: een crème met botox bestaat nog niet en als hij wel zou bestaan, dan zou hij niet vrij verkrijgbaar zijn. Je zal hem in ieder geval niet in de drogisterij in de schappen vinden."

Kortom: de vraag is of botox in een crème überhaupt een goed idee is. "Schoenmaker blijf bij je leest. Als je de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt, waarmee je de stevigheid van je huid verbetert heb je ook minder botox nodig. Het beste van twee werelden."

Andere leuke artikelen

Furrow op Instagram