arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Botox afvallen

Botox bij het afvallen?

Als je dacht dat botox alleen geschikt is voor het verwijderen van kraaienpootjes, het verminderen van overmatig zweten of het tegengaan van tandenknarsen, ook bij het afvallen zou botox kunnen worden gebruikt.

Botox bij het afvallen

Botulinetoxine wordt eigenlijk altijd gelinkt aan de cosmetische geneeskunde, maar de spier- en zenuwontspannende werking van het product kan ook in andere gebieden toegepast worden. Dermatologe Elian Brenninkmeijer, Lassus Kliniek: Het klinkt misschien ietwat eng, maar ook voor het blokkeren van signalen naar je hersenen kan botox van toegevoegde waarde zijn."

Hongergevoel

Migraine is hier een goed voorbeeld van, maar het gerucht gaat dat botox tegenwoordig ook uitkomst kan bieden in de strijd tegen overgewicht: "Met behulp van botox zou je de nervus vagus kunnen blokkeren en op deze manier je eetlust verminderen."

De nervus vagus is de belangrijkste zenuw voor de aansturing van je maag. "Tijdens het eten maakt deze neurotransmitter de stof acetylcholine vrij en reguleert hij je verzadigingsgevoel."

Ondanks dat proeven op dieren goede resultaten lieten zien, zul je je enthousiasme ietwat moeten temperen: "Bij mensen heeft deze methode tot nu toe geen enkel effect."

Resistent

Daar komt bij dat je je moet afvragen of überhaupt botox moet gebruiken bij het afvallen. Elian: "Je kunt botox niet onbeperkt blijven toedienen. Als je het te veel en te lang gebruikt kan je tegen de eiwitten van botox antistoffen aanmaken, waardoor de botox geen enkel effect meer heeft."

Helaas blijkt botox dus niet het gewenste wondermiddel: "Op lange termijn zijn sporten en gezond eten uiteindelijk de beste manier om af te vallen. En in het geval van ernstig overgewicht zou je eventueel na veel afvallen nog een maagwandcorrectie kunnen overwegen."

Furrow op Instagram