arrowcheckcirclemeta-commentsmeta-datemeta-heartmeta-tagnavigationplayquotesocial-facebooksocial-instagramsocial-pinterestsocial-twittersocial-youtubetilde
U maakt gebruik van een verouderde browser. Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om deze te updaten of een andere recente browser te downloaden.
Botox bij de tandarts moet verboden worden.

Botox bij de tandarts moet verboden worden. O, dat is het al.

Botox bij de tandarts moet verboden worden. O, dat is het al. Esthetisch arts Stephan Marks: "Enige nuance is hier wel op z'n plaats. Het medisch Tuchtcollege heeft op 16 april 2019 (nogmaals) geoordeeld dat tandartsen alleen bevoegd zijn tot het geven van botox met een tandheelkundig doel."

Een tandheelkundig doel is niet zo'n heel ruim begrip. "Een tandarts mag botox in de kauwspier plaatsen om tandenknarsen te verminderen en een tandarts mag ook iets doen tegen overmatige speekselproductie. Maar dan houdt het wel zo'n beetje op."

Tandvleeslach

Zelfs de tandvleeslach verminderen met botox is verboden. "De zogenoemde 'gummy smile' ligt toevallig in een tandheelkundig gebied, maar het blijft een cosmetische ingreep. En die is voorbehouden aan een cosmetisch arts. Tandartsen zijn geen arts en zijn om die reden op grond van de wet BIG niet bevoegd om deze behandelingen te doen."

De vraag is of een tandarts de kennis heeft om een complicatie op de juiste manier op te lossen.

Tandarts vs. cosmetisch arts

Tandarts of cosmetisch arts: dat maakt toch allemaal niet zo veel uit? "In alle eerlijkheid, met botox kan niet zo veel misgaan. Je moet het wel heel bont maken, wil je iets fout doen. En mocht dat wel zo zijn, dan zijn de complicaties van tijdelijke aard. Een hangend ooglid is vervelend, maar je gaat er niet dood aan."
Maar met een filler is dat een ander verhaal. "Daarvan kunnen de gevolgen veel groter zijn. De vraag is of een tandarts de kennis heeft om een complicatie op de juiste manier op te lossen."

"De uitdaging is meer dat tandartsen niet geschoold zijn in de alternatieven voor botox en dus geen objectief advies kunnen geven."

Toch zijn er nog steeds heel veel tandartsen die zich wagen aan cosmetische ingrepen. "Vanaf 1 juli is de titel cosmetisch arts beschermd. Pas als je de 2-jarige opleiding bij de NVCG hebt gevolgd, mag je jezelf cosmetisch arts noemen. Dit geeft hopelijk meer duidelijkheid aan de consument."

Check. Niet naar de tandarts voor botox in je voorhoofd. Check. "Ga gewoon naar een cosmetisch arts, dan weet je zeker dat het goed zit. Nou ja, bijna zeker."

Furrow op Instagram